Објављени су резултати избора иновативних пословних идеја у области његе старијих

04.03.2022


Одабрана су четири најбоља рјешења која користе дигиталне технологије и унапређују његу старијих или се могу примијенити у области здравства у регији Бања Лука.

Пројекат D-CARE је у децембру прошле године објавио Јавни позив за пријаву иновативних рјешења која могу постати успјешни пословни модели. До краја јануара на конкурс су се пријављивали субјекти из осам земаља слива Дунава. Након оцјене, у Босни и Херцеговини своје идеје ће имати прилику да тестирају: Continest Technologies Zrt из Мађарске са производом за домове за старија лица, Иновациони студио “Aj Ti” из Бањалуке и апликација за мобилни телефон, ЈУ Висока медицинска школа из Приједора са услугом за старија лица и Skill Dict Zrt. из Мађарске и њихова онлајн платформа.

Пројекат D-CARE је прошле године основао прву живу лабораторију у области развоја пословних идеја у здравству и њези које се заснивају на паметним услугама (Smart Care Lab RS), с циљем да се најбоље идеје развију брзо и да у највећој мјери буду корисне и креатору рјешења и кориснику.

Четири одабране идеје ће у оквиру Smart Care Lab-а до краја године бити развијене у пословне моделе. Програм подршци иновацијама пројекта D-CARE подразумјева да ће сва четири рјешења бити развијана кроз процес ко-креације до одрживе пословне идеје, а једно рјешење ће бити и тестирано у стварним условима пред крајњим корисницима.

Подручна привредна комора Бања Лука и Град Приједор се захваљују свим учесницима у Програму иновација, те напомињу да ће Smart Care Lab дјеловати и ван активности пројекта D-CARE. Сви носиоци идеја за паметне услуге у њези и здравству су добродошли у Комору и Град Приједор, јер ће им Smart Care Lab пружити подршку која им је потребна при развоју њихових идеја.

Заједно ћемо развити одрживе бизнисе који унапређују свакодневицу старијих суграђана!

Пројекат D-CARE „Развој, тестирање и валидација модела паметне његе у Подунављу у сврху развоја социјалних иновација, унапређења вјештина и предузетништва” који је усмјерен на успостављање међународне мреже сарадње која ће у девет држава осмислити, тестирати и примијенити модел иновативног окружења за образовање старијих од 55 година, како би се олакшало стварање и примјена паметних услуга његе (smart care services) које ће ојачати и интегрисати регионалне системе социјалне и здравствене заштите. Пројекат се проводи у Интеррег програму међународне сарадње у сливу Дунава а више информација се налази на https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/d-care