Објављено упутство о поступку утврђивања права послодавца на поврат исплаћене накнаде нето плате

14.03.2022


Упутство о поступку утврђивања права послодавца на поврат исплаћене накнаде нето плате објављено је у Службеном гласнику РС број 20/2022. (страна број 21)

Овим упутством прописује се поступак у којем Фонд здравственог осигурања Републике Српске одлучује по захтјеву послодавца за поврат (рефундацију) исплаћене накнаде нето плате за вријеме привремене неспособности за рад.

Под појмом “поврат /рефундација накнаде нето плате за вријеме привремене неспособности за рад” подразумијева се поврат средстава послодавцу који је иста исплатио свом запосленом – осигуранику Фонда на име накнаде нето плате за вријеме привремене неспособности за рад, а у складу са Законом о општим актима Фонда.

Захтјев за поврат односно рефундацију у вези са остваривањем права из здравственог осигурање може се поднијети у року од три године од дана настанка основа за потраживање, односно од дана исплате накнаде нето плате раднику од стране послодавца.

Ступањем на снагу овог упутства ставља се ван снаге Упутство о условима и поступку за одобравање рефундације (“Службени гласник Републике Српске”, бр. 55/17, 90/17, 111/17 и 51/21) у дијелу који се односи на рефундацију накнаде нето плате за вријеме привремене неспособности за рад.