Одржан пословни форум: „Повезивање привредника у расејању и матици-прилике и изазови“

09.04.2022


Пословни форум: „Повезивање привредника у расејању и матици-прилике и изазови“, који су организовали представници Савеза удружења „Корени“, Удружења српских привредника Швицарске те Подручна привредна комора Бања Лука, под покровитељством Предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић одржан је у суботу 09.04.2022. Форум је дио тродневног догађаја „У сусрет пријатељима из расејања“

Учесници пословног форума су били представици локалних заједица градова Бањалуке, Приједора и Требиња, општина Србац и Лакташи, те представници министарстава Европских интеграција и међународне сарадње и министарства Привреде и предузетништва и бројни привредници из Швицарске, Француске, Хрватске Србије и Републике Српске. Учесници су исказали у потребу и жељу за даљим развијањем и подстицањем сарадње, у увјерењу да ће та сарадња допринети продубљивању међусобних веза привредних субјеката матице, дијаспоре и цијелог региона.

Циљ форума је био да се привредницима из дијаспоре приближе привредни, туристички али и сви други потенцијали којим Република Српска располаже.

Предсједник ППКБЛ Горан Рачић је истакао да су привредници из дијаспоре значајан инвестициони потенцијал за Српску, јер је евидентно да су општине у којима су они улагали у претходном периоду имале значајну стопу привредног раста, као и повећан број запослених.

Скоро све и једна локална заједница у Српској има дефинисане пословне зоне које се од веома повољним условима могу пинудити нашим привредницима из дијаспоре, као и позитиван пословни амбијент са пореским стопама нижим него у региону.

Предсједник Удружења српских привредника у Швицарској Стојан Стевановић рекао је да Српска пружа бројне предности за улагање, него што је то случај у иностранству, те да је добра сарадња са локалним властима Српске веома значајна.

Закључке форума можете погледати овдје.