Одржана панел конференција „Чиста енергија за будућност“

25.05.2022


У Бањалуци је, у уторак 24. маја 2022. у просторијма Подручне привредне коморе Бања Лука, одржана панел конференција „Чиста енергија за будућност“ у циљу промоције савремених система производње електричне енергије поријеклом из обновљивих извора, односно енергије Сунца, са примарном намјеном за властиту потрошњу, као и за друге намјене.

Организатори  конференције компанија ETMAX д.о.о и ProCredit Bank BiH истичу да је њихов циљ олакшати процес што је више могуће, водећи рачуна о дизајну, пројектовању, инсталацији, праћењу система и финансирању улагања у изградњу соларних електрана, те нагласили да су увелико укључени у пројекте енергетске транзиције и да спремно дочекују надолазећи инвестициони циклус, који ће се покренути доношењем нове легислативе.

На конференцији су, између осталог, представљене могућности да свако као потрошач добије прилику и да производи електричну енергију за властите потребе и на тај начин постане купац - произвођач („prosumer“). Овој категорији посебна пажња је посвећена у новом Закону о обновљивим изворима енергије Републике Српске, који је усвојен почетком године.

„Након одржане панел конференције “Чиста енергија за будућност” још једном смо се увјерили колико је јавност заинтересована за обновљиве изворе енергије, првенствено за соларну енергију. Настојали смо да окупимо најрелевантније саговорнике, који су присутне учеснике на панел конференцији, као и значајан број присутних преко Зоом платформе информисали о најважнијим питањима из ове области. Правна и физичка лица ће прелазак на обновљиве изворе енергије за властите потребе, односно властиту производњу и потрошњу електричне енергије лакше реализовати уз подршку сигурних и провјерених партнера са искуством у овој области, како у области пројектовања, изградње и праћења рада система соларних постројења, тако и у области финансирања пројеката и инвестиција.“ - поручили су организатори.