Одржане радионице у оквиру пројекта који имплементира УСАИД, нагласак на туризму

03.02.2023


У оквиру пројекта Hub and Spokes, који у Босни и Херцеговини имплементира УСАИД, организоване су радионице које имају за циљ повећање броја туриста, али и дужи боравак туриста у БиХ. Циљ пројекта је да се туриста у БиХ задржи дуже од два дана, те да му се у околини Бањалуке, Сарајева и Мостара пружи садржај који ће га задржати. Пројекат Hub and Spokes има за циљ повећање броја посјетилаца, потрошње и дужине боравка у регији око Бањалуке, као и припрему квалитетних програма који ће бити дио промоције туризма Републике Српске.

Представници Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бањалука дали су пуну подршку веома корисним радионицама, како би се увезала туристичка понуда Бањалуке са околином и обезбиједио долазак нових туриста.

Прва радионица одржана је у Мркоњић Граду, гдје је било ријечи и о туристичкој понуди општине Језеро, што би требало да као циљ пројекта буде повезано у јединствену туристичку понуду у склопу посјете Бањалуке. Сва туристичка понуда у ове двије општине је пописана, што обухвата културно-историјско наслијеђе и вјерски туризам, природне атракције, спортски туризам и авантуризам, те гастро понуду.

Друга радионица на тему туризма одржана је у општини Рибник, а обухватила је и сусједне општине Петровац-Дринић и Источни Дрвар. Сеоска домаћинства са квалитетном гастро понудом, флy фисхинг и прелијепа природа били су у фокусу повезивања понуде овог дијела РС са туристичким капацитетом Бањалуке како би се креирала заједничка понуда која би туристе задржала више од статистчка два дана.

Увезивање туристичких атракција општина Шипово и Купрес била су тема треће радионице у оквиру напријед наведеног пројекта, која је одржана у Шипову. С обзиром да је општина Шипово већ препозната као туристичка дестинација, увезати туристичку понуду заједно са бањалучком понудом није био тежак задатак, али јесте неопходан у привлачењу нових туриста. Квалитетна домаћа храна, чиста природа и два извора ријека, Јањ и Плива, су оно што туристе привлачи у овај крај, али и туризам искуства у општини Купрес, који је у експанзији у свијету.

Четврта радионица одржана је за територије општина Козарска Дубица и Костајница, док је пета радионица одржана у Граду Градишка, са фокусом на пољопривредну понуду и гастро туризам.

Општина Србац је такође општина са великим туристичким потенцијалом, али недовољна искориштеност истих исказала је потребу и велику заинтересованост за шесту радионицу у оквиру УСАИД пројекта Hub and spokes, којој је циљ израда квалитетног програма путовања у бањалучкој регији. Туристичких атракција не недостаје овој општини и увезати понуду у програм за нове туристе изазов је за који је ова мала општина свакако спремна. Језера у склопу Бардаче, Мотајица са уређеним пјешачким стазама и кућа која се окреће привући ће туристе из региона и иностранства.

Близина Бањалуке као туристичког чворишта и квалитетна понуда бања и термо-минералних извора главне су туристичке предности града Лакташи, закључак је са радионице која се одржала у овом граду. Гастро и археолошка понуда из доба Римљана такође су предност овог Града, који новим туристима из региона и иностранства може пружити јединствено искуство.

Пуну подршку у реализацији радионица, као и у креирању квалитетне туристичке понуде дали су и представници Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бањалука. Комора је важан дио пројекта и подршка, а све са циљем да будући туристи буду задовољни понудом.

Након одржаних радионица, за инострано и регионално тржиште биће креирана понуда која би требало туристима приближити туристичку понуду напријед наведених општина. Биће то квалитетно обухваћена и презентована понуда која ће се представљати на сајмовима у земљи и иностранству, али и на онлине каналима продаје, а све са циљем да прелијепа природна богатства и изузетно квалитетна храна дођу у фокус регионалних и иностраних туриста.