ОСНОВАНА ЖИВА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА РАЗВОЈ ПАМЕТНИХ УСЛУГА У ЊЕЗИ И ЗДРАВСТВУ - SMART CARE LAB RS -

29.10.2021


Прва жива лабораторија у Републици Српској основана је уз подршку Подручне привредне коморе Бања Лука и Града Приједора, а бавиће се развојем паметних услуга у њези и здравству.

На оснивачком састанку, одржаном у просторијама Коморе 28. октобра, оснивачи Smart Care Laba RS позвали су све заинтересоване организације да се прикључе активностима и да допринесу развоју иновативности у области његе и здравства у Републици Српској. Чланови лабораторије, осим Града Приједора и Подручне коморе, су Дом пензионера Бањалука и Дом за старија лица Приједор, као и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу РС, ПРЕДА Агенција за развој, Завод ФМР др Мирослав Зотовић, Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Републике Српске, Виша медицинска школа Приједор и Средњошколски центар Приједор те Медици часопис.

Smart Care Lab RS ће до краја 2022. године провести програм иновација у Српској с циљем идентификовања иновативних решења и организација чији производи и услуге одговарају регионалним изазовима у области његе старијих особа. Од пријављених идеја за паметне услуге његе Smart Care Lab ће одабрати најбољу и уградити ју у окружење у којем су заинтересоване стране из предузец́а, јавне управе, академске заједнице и крајњих корисника. Smart Care Lab ће такође, кроз разне видове неформалне сарадње својих чланова, ствараоцу одабраног рјешења помоћи у развоју пословног модела који је одржив и проводив у регионалним условима пословања.

Жива лабораторија под називом Smart Care Lab RS jе основана у оквиру пројекта „D-CARE - Развој, тестирање и валидација модела паметне његе у Подунављу у сврху развоја социјалних иновација, унапређења вјештина и предузетништва“ који се проводи у осам држава Подунавља. Циљна област пројекта је развој пословних модела у сектору његе старијих. D-CARE оснива осам националних лабораторија за развој паметних услуга његе, тзв. smart care lab, од чега један у Српској. Smart Care Lab чине представници привреде, јавних институција, науке и крајњи корисници услуга који заједнички проналазе, развијају, тестирају и верификују иновативна рјешења. Европска комисија је потврдила живе лабораторије (living lab) као службени облик партнерстава јавног и приватног сектора те грађана за отворене иновације оријентисане на кориснике. Living lab омогућава тестирање иновативних рјешења тако да укључује крајње кориснике кроз цијели процес иновирања, почевши од момента изражавања потребе.