Отворен 25. међународни сајам грађевинарства и електромашинске индустрије „ГРАМЕС-ДЕМИ“, Комора представља више од 15 предузећа

16.03.2022


Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић отворила је данас у Бањалуци 25. Међународни сајам грађевинарства и електромашинске индустрије „ГРАМЕС-ДЕМИ“ који је окупио 70 излагача из БиХ и региона.

Голићева, која је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, рекла је новинарима да присуство бројних излагача из региона показује да је Српска интересантан простор за инвестиције.

„Очекујем да ће током трајања Сајма наши и привредни субјекти из региона склопити много добрих послова и пословних аранжмана“, истакла је Голићева.

Она је навела да ова манифестација окупља и градитеље, произвођаче грађевинског материјала, машина и механизације, али да је број излагача ове године нешто мањи због рестриктивних мјера у дијелу ЕУ у вези са вирусом корона, као и ситуације у Украјини.

Голићева је подсјетила да је грађевинарство, као један од привредних замајаца, погођено актуелним трендовима поскупљења грађевинских материјала, али да ће Влада Српске настојати да помогне у смислу олакшавања пословања градитељима и домаћим произвођачима грађевинског материјала, што је чинила и током пандемије.

Она је додала да ће на Сајму бити ријечи и о заштити животне средине, енергетској ефикасности и „утопљавању“ објеката, као и о начину преласка на циркуларну економију и обновљиве изворе енергије, што је уско повезано са грађевинарством.

Привредна комора Републике Српске на сајму, путем каталога, представља више од 15 привредних друштава из ове области.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао да ће, уколико се настави неповољна ситуација узрокована украјинском кризом, бити евидентан недостатак одређених грађевинских материјала и сировина, попут жељеза, што погађа и овдашње фирме које се баве прерадом метала.

„Тешко је предвидјети шта ће се дешавати, али на нама је да останемо смирени, не доносимо брзоплете одлуке и пратимо развој ситуације. У овој години биће важно да се сачувају радна мјеста и домаћа економија“, рекао је Рачић.

Овај сајам грађевине, материјала опреме, алата и модерних технологија у грађевинарству, као и електро и машинске индустрије, одржава се у просторијама Бањалучког велесајма до суботе, 19. марта.

Отварању Сајма, који је окупио излагаче из Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Србије и Словеније, присуствовали су и министар трговине и туризма Српске Сузана Гашић, представници града Бањалука, бројни привредници и други.