Почела Међународна конференција о јавним набавкама

28.11.2022


У БиХ је од кључног значаја јачање домаћих стручних капацитета у подручју јавних набавки на свим нивоима власти у БиХ, као и да сви у земљи даље модернизују домаћи правни оквир у овој области, изјавио је данас на Јахорини министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

- Добар систем јавних набавки ствара добар пословни амбијент за мала и средња предузећа, те привредни сектор у цјелини у данашњим изазовним околностима - рекао је Кошарац на отварању прве Међународне конференције о јавним набавкама.

Кошарац је истакао да је унапређење система јавних набавки континуиран процес и захтијева непрестано улагање, рад и јачање стручних капацитета, али и даље побољшавање правне безбједности, како би били достигнути европски стандарди у области јавних набавки.

Он је указао да су глобална криза и свакодневне промјене на свјетским тржиштима још повећала значаја овог питања, те додао да је стварање ефикасног регулаторног и оперативног модела јавних набавки постало витално питање институција на свим нивоима власти у БиХ.

- За нас је врло јасно дефинисан као примарно спољнополитички циљ чланство у ЕУ и сматрам да све институције у БиХ, у складу са уставним надлежностима, чине напоре како бисмо што прије, не само имали кандидатски статус, него и постали чланица Уније - истако је Кошарац.

Преговарање са европском делегацијиом, према његовим ријечима, није без политичког условљавања, али БиХ има дефинисану кредибилну, легитимну одлуку Предсједништва БиХ.

Он је истакао да су у данашњим глобалним изазовима јавне набавке додатно стављене под лупу јавности и надлежних контролних органа, те додао да је због тога важно унапређивати систем јавних набавки.

Кошарац је подсјетио да се од 2018. године интензивно радило на усклађивању домаће легислативе са европским директивама, те навео да су ове године усвојене измене и допуне Закона о јавним набавкама, чиме су у значајној мјери усклађени прописи са ЕУ законодавством.

Према његовим ријечима, отворен је простор за даље напредовање овог важног сегмента, који уједно представља и један од приоритета када је ријеч и чланству БиХ у ЕУ.

- Данашња конференција резултат је заједничке активности удружења `Економски форум`, привредних комора Републике Српске и Федерације БиХ, те Агенције за јавне набавке БиХ. Поздрављам њихову сарадњу и изражавам увјерење да ће овај међународни скуп допринијети унапређењу, ефикасности и транспарентности система јавних набавки, те даљем усклађивању са стандардима ЕУ - поручио је Кошарац.

Представник Удружења економиста "Економски форум" из Бањалуке Горан Рачић рекао је да је организација овог скупа произашла из потребе за сталним јачањем система јавних набавки у БиХ и сталној едукацији стручњака из подручја јавних набавки, те прилагођавања домаћег законодавства са директивама ЕУ.

- Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, БиХ је успоставила формални, уговорни однос са ЕУ. Овим споразумом земља се обавезала да ће постепено ускладити своје законодавство са правним тековинама ЕУ - подсјетио је Рачић.

Рачић је навео да је један од услова за кандидатски статус БиХ и Закон о јавним набавкама, те додао да је усвајањем измјена и допуна овог закона у августу ове године побољшан правни оквир, али да то још није довољно.

- Још немамо закон који ће омогућити привреди и уговорним органима ефикасан и проводив поступак јавне набавке, без спекулација, злоупотреба и компликованих процедура - истакао је Рачић.

Он је рекао да ће ова дводневна конференција покренути питања о недостацима постојећег законског оквира, користећи добре праксе европског законодавства и региона, те утврдити приједлоге на којима ће се заснивати нови закон о јавним набавкама.

Главни предавачи су професор међународног и европског трговачког права са Универзитета у Халу у Енглеској Кристофер Бовис, професор управног права са Универзитета у Торину Роберто Каранта, Сања Бадров Ранић из Хрватске и судија Федералног управног суда из Граца Карин Шнабл.

Међу панелистима су и међународни стручњак и консултант из компаније "Планет С.А" из Атине Никос Манолопулос, Тарик Рахић из Агенције за јавне набавке БиХ, међународни стручњак и консултант из Србије Вељко Сикирица, судија Суда БиХ Маида Бикић, те руководилац правне службе "БХ пошта" Хајрудин Буза.

Панелисти су и члан Канцеларије за разматрање жалби БиХ Синиша Тешановић, декан Правног факултета Универзитета у Сарајеву Зинка Грбо, руководилац групе за нормативно-правне послове из Агенције за јавне набавке БиХ Дражен Видаковић, као и ревизор Канцеларије за ревизију институција БиХ Драган Вукајловић.

Подсјећамо, Конференцију организује Економски форум из Бањалуке чији су партнери Агенција за јавне набавке БиХ и привредне коморе Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ).

Покровитељ конференције је Савјет министара, уз учешће Делегације ЕУ у БиХ, Правног факултета Универзитета у Бањалуци и Правног факултета Универзитета у Сарајеву.

ИЗВОР: РТРС