Посљедице украјинске кризе у фокусу овогодишњег Јахорина економског форума

27.03.2022


Посљедице украјинске кризе у фокусу овогодишњег Јахорина економског форума

Предвиђено је учешће представника из Француске, Аустрије, Њемачке и Италије, те земаља региона. Предсједник Организационог одбора овогодишњег форума Горан Рачић најавио је на конференцији за новинаре на Јахорини, да би након уводног обраћања пети "Јахорина економски форум" требали отворити једном сесијом о регионалној сарадњи и одрживом развоју, на којој би учествовали предсједници влада Републике Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, као и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

"Ове године смо планирали да се бавимо пост-корона економијом. Ипак, најновији догађаји изазвани сукобом у Украјини су нас натјерали да промијенимо тему која сада гласи „Глобални економски изазови и прилике", рекао је Рачић.

Према његовим ријечима, током овог форума ће бити разматрано све оно што тренутно у економском смислу оптерећује привреду, а настојаће се и да се дође до одређених рјешења и препорука како би привреда у наредном периоду имала боље услове пословања. Неке од главних тема, истиче Рачић, биће и дигитализација, која је значајна за јачање економије, али и улога локалних заједница и јачању њихове конкурентности.

"Отворени Балкан смо наметнули као једну од централних тема. Циљ је да на овом панелу, на којем ће учествовати и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, осим представника коју учествују у пројекту, позовемо и представнике Федерације БиХ /ФБиХ и Црне Горе који не желе у овај регионални савез, како би нам објаснили зашто су донијели такву одлуку", истакао је Рачић.

Он је додао да ће бити позвани и представници из ФБиХ који су за прикључење БиХ Отвореном Балкану. Рачић је нагласио да је завршетак форума резервисан за разговор највећих привредника из Српске и страних инвеститора са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

"Предвиђено је да привредници господину Додику изнесу њихово мишљење о актуелној ситуацији у Републици Српској, као и да сугеришу на који би начин могао утицати на одређене промјене које се тичу привредног амбијента, али и стишавања одређених политичких тензија у БиХ", појаснио је Рачић.

Рачић је најавио да је у плану да на Јахорини крајем новембра буде одржан регионални пословни догађај који би се бавио јавним набавкама.

Предсједник Програмског одбора форума Александар Љубоја рекао је да ће на 11 панела и двије сесије покушати да одговоре на актуелна питања, не само економских, већ свих сегмената живота, у свјетлу превазилажења проблема који из дана у дан имају други облик.

"Претпоставке су да ће економија бити у тешкој ситуацији, да морамо брзо реаговати у сваком моменту и мијењати одлуке, смјернице и стратегије ради заштите и унапређења економије. Зато смо обухватили све оно што генерише запошљавање и БДП. Кренули смо од инфраструктуре као нечега што у свакој држави у сваком кризном периоду генерише запосленост и потрошњу", указао је Љубоја.

Према његовим ријечима, биће разговарано о радној снази, као дефицитарном ресурсу, крипто валутама, енергетици као незаобилазној теми, која сада има сасвим другу димензију, али и о туризму, финансијском сектору и осигурању.

"Све нас то води ка питању да ли је за превазилажење економских изазова потребно увезивање малих економије које су блиске по географској и инфраструктурној мрежи, али и културолошки и социолошки, односно да ли `Отворени Балкан` може бити одговор на ове тектонске поремећаје у свијету?", рекао је Љубоја.

Љубоја је додао да ће на крају бити донесени закључци, који ће бити сублимирани кроз разговор са руководством Републике Српске и БиХ ради њихове реализације и интеграције.

"Желимо да покушамо утицати на економска и привредна кретања. Претходна четири форума су као резултат имала да је више од 70 одсто закључака извршна и законодавна власт прихватила као основ за неке промјене или иницијативе које су они после дорађивали", истакао је Љубоја.

Овогодишњи форум под заједничким покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, Владе Српске и Савјета министара, биће одржан у хотелу "Термаг" на Јахорини.

"Јахорина економски форум" представља манифестацију на којој се дискутује о најбитнијим економским питањима и доносе закључци који су у великој мјери инкорпорирани у политике, мјере и активности свих нивоа власти у Републици Српској и БиХ, као и у економску праксу у реалном сектору.

СРНA