Представници Подручне привредне коморе Бањалука на обиљежавању Дана Републике Српске у Баварској

04.02.2023


Предсједник и генерални секретар Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић и Александар Љубоја присуствују свечаној прослави обиљежавања Дана Републике Српске коју, у њемачкој покрајини Баварска, организују Мирослав Којадиновић, привредник и хуманиста из Теслића и његов пословни партнер Роберт Прилер.

Свечаности присуствују званице из друштвеног и привредног живота Њемачке и Републике Српске, а одржава се у граду Mildorf am In, у просторијама компаније „Доматек“ (Domatec GmbH), чији су сувласници Којадиновић и Прилер.

– Уз велику помоћ и подршку Роберта Прилера, мог пословног партнера и великог пријатеља, и ове године смо у просторијама наше компаније обиљежили и свечано прославили Дан Републике. За ту прилику смо позвали представнике привредног, политичког, културног, друштвеног и медијског живота овог дијела Њемачке и Републике Српске – навео је Којадиновић.

Он је изразио задовољство што су на прославу дошли представници српске дијаспоре из Баварске, њемачки парламентарац Ginter Knoblauh, који је 15 година провео на челу града Милдорфа, Штефан Фриш, привредник који у својој компанији „Енџи“ (Engie) запошљава у Њемачкој и широм Европе и свијета више од 350.000 радника, а међу њима велики број Срба из Републике Српске и Србије.

Он је казао да му је велика част и обавеза да се настави са започетим обиљежавањем Дана Републике Српске у Баварској, те да му је посебно драго што су то подржали и гости из Републике Српске Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, који је представљао општину Лопаре, те предсједник и генерални секретар Подручне привредне коморе Бањалука, Горан Рачић и Александар Љубоја. Предсједник Рачић је присутнима представио Републику Српску и привредне потенцијале за улагања.