Пријаве за УСАИД пројекат улагања у развој енергетских средстава „Инвестиције у енергетику“

16.01.2023


Агенција Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД) покренула је Пројекат улагања у развој енергетских средстава („Инвестиције у енергетику“) са циљем побољшања регионалне енергетске сигурности, поузданости и ефикасности у Европи и Евроазији (Е&Е) и унапређења транзиције зелене енергије убрзавањем инвестиција у енергетски сектор. За технички, економски и еколошки најизводљивије пројекте, пројекат „Инвестиције у енергетику“ ће извршити процјену изводљивости како би припремио ове пројекте да буду спремни за улагања.

Географски фокус пројекта ће бити на Албанији, Јерменији, Азербејџану, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Грузији, Гренланду, Косову, Молдавији, Сјеверној Македонији и Србији, а могуће и у другим земљама из регије у којима би инвестициони пројект, било посредно или непосредно, могао користити претходно набројаним земљама корисницама УСАИД подршке.

У овом тренутку се врши утврђивање опсега операција/мапирање пројеката у Србији и Босни и Херцеговини како би се одабрали најизводљивији пројектни концепти за даљњу подршку. Области фокуса за ову процјену су побољшање производње топлотне и електричне енергије, преноса и дистрибуције, централизованих система гријања, водоснабдијевања и канализације, те унапређење енергетске ефикасности стамбених и пословних зграда.

Траже се иницијалне информације о потенцијалним пројектима, који ће се узети у обзир за подршку кроз пројекат „Инвестиције у енергетику“. Образац Захтјев за информације о пројекту (картица Захтјев за информацијама) који ће се користити за Ваше подношење је у прилогу. Молимо Вас да попуните тражене податке и пошаљете их путем е-поште на  energyinvestmentDIR@bv.com или energyinvest@bv.com.

 

Рок за Ваш одговор је 10.2.2023. године. Молимо да ограничите величину е-поште на 25 МБ.

Пројектном тиму треба да се доставе почетне информације о потенцијалним пројектима који ц́е се узети у разматрање за израду студија предизводљивости и изводљивости, и накнадна савјетовања у вези са трансакционим услугама. Пројекти за даљу процјену биц́е изабрани на основу конкурса. Генерално, минимални износ инвестиције пројекта је 10 милиона УСД, с тим што ће се, као посебни случајеви, разматрати и пројекти испод 10 милиона УСД, уколико постоји довољно интересовања од стране међународних финансијских институција.

За сва питања и/или додатне информације обратите се Горану Франчићу (goran.francic@icloud.com; + 385 99 2717893).

Прилог - образацUSAID Investment in Energy Program – Project Information Request