Програм економских реформи Републике Српске

29.11.2021


Данас се, у просторијама Коморе одржао састанак руководства Коморе и привредника Републике Српске са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, министром финансија РС Зором Видовић и министром енергетике и рударства РС Петром Ђокићем.

Тема састанка су мјере које ће бити садржане у најзначајнијем годишњем документу за привреду Републике Српске "Програм економских реформи Републике Српске".

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Влада и Привредна комора Српске и даље радити партнерски, те да привредници похвално гледају намјере извршне власти да смањи пореске стопе с циљем повећања плата радника у реалном сектору.

„Ово је био квалитетан састанак са привредницима и у вези са смањењем пореских стопа они ту они виде своју шансу да буду конкурентнији, али и да повећају плате радницима“, рекао је Вишковић новинарима након састанка са руководством Привредне коморе Српске у Бањалуци поводом планираних мјера за растерећење привреде и о Програму економских реформи Републике Српске 2022-2024. године.

Он је констатовао да су Владине мјере растерећења привреде могуће захваљујући томе што Српска има позитивне економске показатеље – повећану индустријску производњу, повећан извоз и покривеност увоза извозом, више запослених него прије пандемије вируса корона, уз евидентан раст просјечне плате.

Вишковић је рекао да ће цијена електричне енергије и даље бити повољнија за овдашње привреднике него у Федерацији БиХ и у окружењу.

Предсједник Привредне коморе Перо Ћорић рекао је да је на састанку било више од 50 привредника из свих области, те да су кључне теме биле растерећење привреде у смислу повећања продуктивности и плата радника у реалном сектору.

Он је навео да треба улагати у нове технологије у смислу да се повећа конкурентност овдашње привреде, те је захвалио Влади за улагања и помоћ на том и на плану дигитализације и дигиталне трансформације.

Извор:Срна