Пројекти за унапређење тржишта хартија од вриједности

29.12.2022


Бањалучка берза ће у наредној години с циљем унапређења тржишта дужничких хартија од вриједности реализовати пројекте у вези са општинским трезорским записима и други којим би се грађанима обезбиједио отворени обвезнички фонд којим би управљао неки од институционалних инвеститора.

"Идеја је да се општинама омогући лакши присуп тржишту новца, гдје се емисија обавља релативно брзо и да се у року од два дана могу добити средства на рачун и гдје су каматне стопе мање него на другим тржиштима", рекао је директор Бањалучке берзе Милан Божић новинарима у Бањалуци.

Он је за отворени обвезнички фонд навео да је идеја да се може под повољним условима улагати у обвезнице које су тренутно занимљиве на тржишту јер носе камату од пет-шест одсто.

"Тако би се грађанима отворио један нови канал штедње који био био атрактиван у поређењу са другим облицима улагања, а, с друге стране, би локланим заједницама и Републици омогућио присуп дугорочним средствима која би могла да иду у инвестиције", истакао је Божић, додајући да је то један нови инструмент који би био транспарентан и ликвидан.

Он је нагласио да би грађани путем тог инструмента имали веће приносе него на орочену штедњу.

Говорећи о резултатима Бањалучке берзе у овој години, Божић је навео да је овогодишњи промет 679 милиона КМ и већи је за 79 одсто него лани, те да представља трећи промет по обиму током њеног постојања.

"Ово пословање је резултат већих активности на тржишту обвезница. Највеће учешће у нашем промету је примарно тржиште обвезница које чини око 77 одсто од укупног обима трговања", навео је Божић.

Према његовим рјечима, тржиште акција је, након низа година стагнирања, у одређеном степену порасло, као и да је, појединачно гледано, највећи промет од нешто више од 15 милиона КМ остварено трговањем акцијама "Телекома Српске".

Божић је навео да је у спроведеним мултилатералним компензацијама у овој години компензовано 75,44 милиона КМ.

ИЗВОР: СРНА