Разговори привредника Бјелорусије и Републике Српске

21.12.2021


Данас је у просторијама Подручне привредне коморе Бања Лука уприличен састанак представника грађевинске компаније "Гомелстројматеријали“ из области Гомел која се налази на југоистоку Бјелорусије и граничи са Руском Федерацијом и Украјином и представника грађевинских предузећа са бањалучке регије (ГП „Крајина“ Бања Лука; „Унијат М“ Приједор и „Грађус“ Котор Варош), те Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Бања Лука коју је предводила проф. др Гордана Броћета са катедре за материјале и конструкције заједно са неколицином студената завршне године. Након свеобухватне презентације поменуте компаније коју је представио директор г. Станислав Жеромски  услиједили су разговори о могућностима за успостављање конкретне међусобне сарадње. Професорица Броћета се интересовала какве су могућности да на подручју Републике Српске покрену производњу грађевинског материјала који се производи у поменутој компанији у Бјелорусији јер посљедњих година постоји велики интерес за тим производима у компанијама које се баве извођењем грађевинских објеката у нашој земљи. Више о производном програму компаније  „Гомелстројматеријали“ можете видјете на сајту www.oaogsm.by

Поменути догађај је уприличен у оквиру дводневне радне посјете делегације привредника и званичника Бјелорусије коју је предводио амбасадор Републике Бјелорусије у Мађарској и уједно опуномоћени амбасадор за БиХ, Њ.Е. Александр Пономарев.

Том приликом је потписан Споразум о сарадњи између Привредне и индустријске коморе Гомел и Подручне привредне коморе Бања Лука, све у циљу успостављања нове и унапређења постојеће сарадње.