САОПШТЕЊЕ - Прометници лијековима у Српској траже састанак са премијером

18.11.2021


Пословна заједница сматра да ће смањење марже на промет лијековима на мало и у велепромету дестабилизовати тржиште, угрозити снабдијевање становништва и навести привреднике из сектора да своја сједишта премјесте у други ентитет.

На сједници Савјета за производњу и трговину фармацеутским производима, медицинским апаратима и здравствене услуге окупили су се најзначајнији пословни субјекти из сектора малопродаје и велепромета лијековима који су са представницима ресорних министарстава, Фармацеутске коморе, Друштва фармацеута РС и Фонда здравственог осигурања разговарали о последицама актуелног смањења марже на промет лијековима. Представници привредних субјеката, махом фармацеути и економисти који се годинама баве прометом лијековима на велико и мало, изнијели су низ аргумената против провођења Уредбе о измјенама Уредбе о ограничавању маржи у промету робе. Једногласно је изнесено да је Уредба штетна, да ју треба повући и да је донесена на основу нетачних анализа тржишта извршених од стране нестручних појединаца. На састанку је закључено да је хитно потребно састати се лично са премијером и изнијети му провјерене и стручне чињенице о условима пословања апотека и веледрогерија у Српској и Босни и Херцеговини.

Подсјећамо да је Влада Српске на сједници 4. новембра усвојила поменуту уредбу којом се, између осталог, смањују и марже у промету лијековима за два одсто. Нове марже ће трговци морати примјењивати од четвртка, 25. новембра. Привредна комора се по најави Владе да ће дјеловати на ниво марже писмено успротивила овој мјери економске политике, али без успјеха. Ипак штетне последице овог прописа на пословање 230 субјеката из сектора који запошљавају скоро три хиљаде радника су толико значајне да је потребно додатно дјеловати како би спорна мјера чим прије била измијењена.