Састанак у Комори: Пелета има довољно, преиспитати Одлуку о забрани

11.11.2022


Произвођачи пелета у Републици Српској нису против ограничења цијена ове сировине, али будући да је снабдјевеност тржишта задовољавајућа сматрају да одлуку Савјета министара о забрани извоза треба преиспитати, констатовали су данас на састанку произвођачи и представници Подручне привредне коморе Бањалука.

"Постоје адекватне залихе које могу да подмире потребе грађана Српске по цијени која је договорена од влада Српске и Федерације БиХ. Организоваћемо састанке са надлежним институцијама на свим нивоима да тражимо да се одлука о забрани извоза преиспита, да се или укине или да се уведу квоте ограничења о питању извоза", рекао је предсједник Подручне привредне коморе Горан Рачић.

Он је додао да су данас у Бањалуци анализирали ситуацију насталу након доношења одлуке да се цијена пелета ограничи на 480 КМ без ПДВ-а, по тони, те додао да имају информације да потражња на иностраном тржишту јењава и да падају цијене пелета.

Произвођач пелета из Шипова Владимир Медић позвао је грађане да пелет купују од домаћих произвођача, јер су им одређене фирме које се баве трговином пелета направиле проблем зато што су га складиштиле, очекујући да ће бити дозвољен извоз.

"У наредних седам дана до краја можемо да снабдијемо домаће тржиште и мислим да би одлуку о забрани извоза требало промијенити", рекао је Медић.

Произвођач из Новог Града Михајло Рађеновић рекао је да су потребе домаћег тржишта за пелетом само 20 одсто онога што произвођачи у Бих произведу, те да одлука о забрани извоза нема смисла.

"Упркос смањеној цијени пелета, складишта су пуна, јер је потражња на домаћем тржишту мала. До несташице дође јер сви чекају посљедњи моменат за набавку и очекују да у тих седам дана свима испоручимо одједном", рекао је Рађеновић.

Савјет министара је 28. октобра на ванредној телефонској сједници донио Одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. јануара 2023. године.

Забрана извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета односи се на 12 тарифних ознака и укључује обловину и пелет од дрвета, чиме се жели спријечити несташице и ублажити посљедице за становништво и привреду проузроковане растом цијена и кризом на свјетском тржишту енергената.

ИЗВОР: Глас Српске