Завршен Јахорина економски форум -"Отворени Балкан" највећа развојна шанса

28.04.2022


Иницијатива Отворени Балкан је пројекат који гарантује регионалну сарадњу, економски развој и бољу будућност земљама Западног Балкана. То је један од закључака петог Јахорина економског форума. Србија, Албанија и Сјеверна Македонија већ гоину дана разрађују олакшице за своје грађане који у ове три земље са олакшицама превозе робу, путују, раде и студирају. О томе је на једном од панела говорила предсједница Владе Србије која је најавила и нове олакшице.

"Дражвљани ових земаља ће моћи лако електорнски онлајн да се пријаве за електронски идентитет и да путују, раде, живе, студирају и лијече се у земљама Отвореног Балкана, и како ћете ви некоме из ЦГ и БиХ да објасните зашто не може да има те бенефите", рекла је Ана Брнабић, предсједник Владе Србије.

Република Српска је одавно за прикључење БиХ Иницјативи Отворени Балкан, али политичко Сарајево своју сагласност још није дало. Што се привредника из Српске и другог ентитета тиче, камиони не би требало да стоје на граници и по неколико дана Управо о томе је говорила предсједница Републике Српске.

"Имамо наду да наши привредници заједно са својим колегама из Федерације имати довољно жеље, стрпљења и воље да сједну и анализирају на одређен начин и да и они и да они направе популарно речено притисак на институције", рекла је Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске.

Србија је највећи инвеститор у Републици Српској. Управо тај податак почео је да смета Сарајеву, па су стопирани многи пројекти који су од виталног значаја за економски развој, не само Српске, већ и цијеле БиХ, поручио је данас са Јахорине премијер Републике Српске.

"Ништа што се ради није било и неће бити усмјерено против било кога у БиХ, све ове инвестиције које Србија ради у РС, оне само доносе добро свим грађанима БиХ", рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Са Јахорине је још једном затражено да се у заједничким институцијама заједнички анализирају предности које доноси прикључењу БиХ Иницијативи Отворени Балкан. Порука је и из Србије да Отворени Балкан, поред економског развоја доводи и до регионалне стабилности.

Организатор скупа Горан Рачић најавио је да ће закључци са форума бити објављени за неколико дана.

Кроз 14 панела на Петом "Јахорина економском форуму" разговарано је глобалним изазовима, регионалној сарадњи, јачању конкурентности локалних заједница и економија. За три дана на Јахорина економском форуму било је више од 550 учесника из десетак европских земаља. За 26. и 27. април наредне године већ је заказан Шести Јахорина економски форум.