Геоекономски положај


ГЕОЕКОНОМСКИ ПОЛОЖАЈ - ОСНОВНИ ПОДАЦИ:

  • положај: сјеверозапад Републике Српске
  • површина: 8.936 км2 (око 35% површине Републике Српске)
  • број становника: 598.532 - од укупно 1.326.991 становника Републике Српске (према попису становништва из 2013) 
  • највећи град у Републици Српској, Бања Лука представља привредни, финансијски, политички, административни и културни центар Републике Српске
  • Територија дјеловања ППК Бања Лука обухвата два град (Бања Лука и Приједор) и 19 општина (Градишка, Мркоњић Град, Прњавор, Котор Варош, Шипово, Козарска Дубица, Рибник, Нови Град, Србац, Лакташи, Челинац, Кнежево, Оштра Лука, Петровац-Дринић, Костајница, Крупа на Уни, Купрес, Источни Дрвар и Језеро).

Изградњом аутопута Бања Лука - Градишка, овај дио Републике Српске је повезан са аутопутем Загреб-Београд, што је олакшало и убрзало комуникацију роба и путника, те ово подручје приближило средњој и западној Европи. Завршен је и аутопут Бања Лука - Добој, тачније Добој – маховљанска петља, који jе веза између коридора „V c“ и тзв. европског пута који се од Градишке преко Бања Луке и Мркоњић Града протеже ка Сплиту, односно обали Јадранског мора. Истовремено биће боља веза између Бања Луке и Сарајева унутар БиХ и најквалитетнија веза из централног дијела БиХ према западној Европи.

Жељезничку мрежу регије чини пружни правац исток - запад (тзв. Јужна магистрала) која повезује источне са западним границама Републике Српске, односно представља везу са Хрватском и  Србијом.

Ријечни саобраћај на ријеци Сави и њеним притокама има велики значај у саобраћајном систему. Перспектива развоја ријечног саобраћаја зависи од развоја привредног потенцијала у окружењу.
На 1100 м од аутопута Бања Лука – Градишка и 23 км од Бањалуке, у Маховљанима, налази се Аеродром Републике Српске (www.banjaluka-airport.com) најбржа и најсигурнија веза регије са свијетом.