Успјешно одржан састанак фокус групе о фискалној реформској анализи

Успјешно одржан састанак фокус групе о фискалној реформској анализи

У четвртак, 22. августа 2024. године, у просторијама Подручне привредне коморе Бања Лука, одржана је фокус група у оквиру истраживања које проводи Центар за развојне евалуације и друштвена истраживања (CREDI). Ова активност је део USAID-овог Пројекта фискалне реформе (FRA) у Босни и Херцеговини.

На састанку су се окупили је представници приватног сектора са циљем препознавања кључних изазова са којима се суочавају у оквиру тренутног пореског система. Кроз детаљу дискусију, учесници су поделили своја искуства и проблеме у вези са фискализацијом, као и у области директних пореза, доприноса, такси и накнада.

Посебан фокус стављен је на искуства предузећа у свакодневном раду са Пореском управом, кориштењу њихових услуга, степену дигитализације, те поштивању прописа. Током састанка, представљен је и први сет резултата истраживања добијених кроз анкетирање компанија широм БиХ.

Учесници су изнели бројне изазове са којима се суочавају, пружајући драгоцене увиде за даље унапређење порезног и пословног окружења.

Ова фокус група је значајан корак ка препознавању проблема и креирању препорука за побољшање фискалног система у Републици Српској. Наставак истраживања и анализа резултата допринеће развоју конкретних мјера за унапређење пореске политике и пословног окружења у БиХ.