Студијска посјета у оквиру Програма „Локални економски развој у БиХ“

Студијска посјета у оквиру Програма „Локални економски развој у БиХ“

Студијска посјета градовима Цриквеници и Ријеци је организована у оквиру Програма „Локални економски развој у БиХ“ који подржава BFC SEE сертификоване општине и градове у размјени искустава и добрих пракси у области локалног економског развоја. Представник Подручне привредне комора Бања Лука-канцеларија Приједор заједно са представницима града Приједора и Агенције ПРЕДА је дио кластера којег чине три јединице локалне самоуправе: Бања Лука-Приједор-Челинац. У оквиру пројекта “Локални економски развој у БиХ” који реализују Caritas Švicarske и „NIRAS“,а финансира Влада Швицарске, организована је студијска посјета за представнике 11 локалних самоуправа из БиХ Републици Хрватској, у периоду од 16. до 20. септембра 2024. године.

У оквиру посјете Граду Ријеци, у Производном парку „Торпедо“, Ива Рибарић савјетница у Градској управи Ријека и директор Ријечке развојна агенције „Порин“ Ненад Антоловић представили су програме подршке развоју  привреде и предузетништва на подручју града Ријеке  који има за циљ стварање повољног пословног окружења. Најављено је и скорашње отварање Синергане, новог инкубатора за креативне и ИТ индустрије. Учесници су обишли и комплекс „Бенчић“- бивши индустријски комплекс „Рикард Бенчић“, који је пренамијењен у објекат културе и образовања, а који је проведен у склопу Оперативног програма „Конкурентност и кохезија 2014-2020“.

У Градској управи Цриквеница, Вјекослава Главан, начелница Управног одјела за инвестиције просторно уређење и имовину у Граду Цриквеница се обратила присутнима и представила пројекте које проводи Град Цриквеница. Сњежана Сикирић, водитељица Одсјека за господарство, туризам и пројекте представила је искуства Града у домену партиципативног буџетирања, а Маргарета Гоић Беретин, Виша савјетница за господарство, туризам и пројекте представила је програме подстицаја за развој предузетништва с нагласком на женско подузетништво.

Ова студијска посјета реализована је уз подршку Привредне коморе Републике Српске, Техничког секретаријата за BFC SEE програма сертификације, а допринијела је остваривању основних циљева BFC SEE регионалне мреже који се односе на размјену искустава BFC SEE локалних самоуправа, јачању конкурентности и међуопштинској сарадњи.