Одржана стручна радионица на тему CYBER безбједности у индустрији

04.04.2024


У канцеларији Подручне Привредне коморе Бања Лука у Приједору одржана је стручна радионица под називом "CYBER БЕЗБЈЕДНОСТ И ИНОВАТИВНЕ МРЕЖНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У ИНДУСТРИЈИ - ИЗАЗОВИ И ТРЕНДОВИ".

Стручна конференција је одржана у организацији Подручне привредне коморе Бањалука и Гранског удружења за ИЦТ у Привредној комори Републике Српске, а уз сарадњу са Супернова БиХ, МУП РС, Одјељење за високотехнолошки криминал и Електротехничким факултететом у Бањој Луци.

Предавачи на овој, првој радионици су били: Оливије Зимоња, Гордана Гардашевић, Срђан Бијелић и Слободан М. Драгићевић. Планирано је укупно шест радионица, и то у Бијељини, Добоју, Требињу, Источном Сарајеву и Бањој Луци.

Ове радионице представљају јединствену прилику да се детаљно истраже кључни аспекти Cyber безбједности у контексту индустрије, уз фокус на изазове и трендове који су релевантни за мале и средње компаније али и за јавне институције које развијају дигиталне сервисе.

У данашњем дигиталном добу је очигледан бенефит који доноси дигитална трансформација али индустријски сектор се суочава са све већим изазовима у погледу сигурности података и мрежних система. Стога је циљ ове радионице пружити учесницима дубљи увид у актуелне претње Cyber безбједности, као и у напредне технологије и стратегије које се могу примијенити како би се ови изазови превазишли.

Током радионице, стручњаци из области Cyber безбједности и мрежних технологија су презентовали најновија истраживања, студије случаја и најбоље праксе. Учесници су имали прилику да се упознају са методама идентификације и управљања ризицима, имплементацији безбједносних политика и процедура, као и о техничким мјерама за заштиту мрежних система и података те да размијене искуства и идеје са колегама из индустрије.

Посебан акценат је стављен на теме као што су увођење ЕРП система, IoT Технологија, Cloud/Edge Computing-а, заштите података током процеса дигиталне трансформације, као и подршка сигурности у преносу информација кроз напредне мрежне технологије.

Ова радионица је била намијењена руководиоцима и представницима малих и средњих предузећа, као и свима који су заинтересовани за унапређење Цyбер безбједности у индустријском сектору.

На крају је одржана одлична дискусија са учесницима.