Održana stručna radionica na temu CYBER bezbjednosti u industriji

04.04.2024


U kancelariji Područne Privredne komore Banja Luka u Prijedoru održana je stručna radionica pod nazivom "CYBER BEZBJEDNOST I INOVATIVNE MREŽNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJI - IZAZOVI I TRENDOVI".

Stručna konferencija je održana u organizaciji Područne privredne komore Banjaluka i Granskog udruženja za ICT u Privrednoj komori Republike Srpske, a uz saradnju sa Supernova BiH, MUP RS, Odjeljenje za visokotehnološki kriminal i Elektrotehničkim fakultetetom u Banjoj Luci.

Predavači na ovoj, prvoj radionici su bili: Olivije Zimonja, Gordana Gardašević, Srđan Bijelić i Slobodan M. Dragićević. Planirano je ukupno šest radionica, i to u Bijeljini, Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

Ove radionice predstavljaju jedinstvenu priliku da se detaljno istraže ključni aspekti Cyber bezbjednosti u kontekstu industrije, uz fokus na izazove i trendove koji su relevantni za male i srednje kompanije ali i za javne institucije koje razvijaju digitalne servise.

U današnjem digitalnom dobu je očigledan benefit koji donosi digitalna transformacija ali industrijski sektor se suočava sa sve većim izazovima u pogledu sigurnosti podataka i mrežnih sistema. Stoga je cilj ove radionice pružiti učesnicima dublji uvid u aktuelne pretnje Cyber bezbjednosti, kao i u napredne tehnologije i strategije koje se mogu primijeniti kako bi se ovi izazovi prevazišli.

Tokom radionice, stručnjaci iz oblasti Cyber bezbjednosti i mrežnih tehnologija su prezentovali najnovija istraživanja, studije slučaja i najbolje prakse. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa metodama identifikacije i upravljanja rizicima, implementaciji bezbjednosnih politika i procedura, kao i o tehničkim mjerama za zaštitu mrežnih sistema i podataka te da razmijene iskustva i ideje sa kolegama iz industrije.

Poseban akcenat je stavljen na teme kao što su uvođenje ERP sistema, IoT Tehnologija, Cloud/Edge Computing-a, zaštite podataka tokom procesa digitalne transformacije, kao i podrška sigurnosti u prenosu informacija kroz napredne mrežne tehnologije.

Ova radionica je bila namijenjena rukovodiocima i predstavnicima malih i srednjih preduzeća, kao i svima koji su zainteresovani za unapređenje Cyber bezbjednosti u industrijskom sektoru.

Na kraju je održana odlična diskusija sa učesnicima.