Predsjednik Račić na sastanku sa predsjednikom Dodikom o iznosu najniže plate

26.01.2024


Predsjednici PKRS i PPKBL, Pero Ćorić i Goran Račić, sastali su se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, s kojim su razgovarali o minimalnoj plati u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da u Republici Srpskoj ostaje najniža plata 900 KM.

Tragamo za konkretnim privrednim djelatnostima i uslugama i onima koji bi mogli da imaju probleme u poslovanju. Moraće da dokazuju da imaju taj problem i država će sa njima te probleme rješavati, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je potrebno da se pronađe način da se pomogne onima koji imaju objektivne gubitke, ističući da je ključno pitanje privrede Republike Srpske kako podići produktivnost i tehnološki razvoj.

On je istakao da će pomoći u traganjima za rješenjima svima, kao što su drvna, tekstilna, industrija obuće gdje se zapošljava najveći broj radnika.

Mi ne možemo da snosimo odgovornost za smanjene narudžbe iz inostranstva, ali možemo da pomognemo da ljudi ne izgube radna mjesta i da se firma ne dovede u problem, naveo je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska želi da sačuva kvalitetna radna mjesta, ali ne na uštrb njihovog gubitka i poslodavaca koje, kako je rekao, veoma cijeni i poštuje, jer daju doprinos razvoju Srpske.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je razgovor bio konstruktivan i da su analizirani svi sektori, posebno one koji će biti ugroženi. Poručio je da je socijalni dijalog u Srpskoj zakazao.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić navodi da kompletne privredne grane trpe štetu zbog rasta minimalca.

- Unija poslodavca i Savez sindikata RS trebalo bi da otpočnu pregovore o pitanju sklapanja kolektivnih ugovora. Tim ugovorima treba definisati najnižu platu, odnosno minimalni koeficijent u privrednim granama - rekao je Račić, koji smatra da bi privreda na taj način izašla iz problema u kojem se našla zbog rasta najniže plate.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da će u narednih sedam dana raditi na rješenju problema, dodajući da postoje preduzeća koja ne mogu podnijeti povećanje najniže plate na 900 KM.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Radovan Višković, ministri finansija Zora Vidović, privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, kao i predstavnici Unije poslodavaca Srpske.