U Područnoj privrednoj komori Banjaluka predstavljeno više od 80 vrsta vina sa područja Šumadije

01.12.2023


Predsjednik Udruženja proizvođača vina "Šumadija" Saša Novaković istakao je tokom predstavljanja na Festivalu šumadijskih vina u Banjaluci da se predstavlja 18 vinarija sa ovog područja.

On je naveo da se malo koja regija u svijetu može mjeriti po ljepotama i blagodetima kojima je obdarena, kao što to može Šumadija.

"Plodnom zemljom, vodom i klimom Šumadija svake godine iznedri najkvalitetnije i najukusnije voće u regiji, pa i u svetu. Od tako kvalitetnog grožđa je uz rad i trud vrednih ruku Šumadinaca vekovima nastajalo visokokvalitetno vino", rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, Udruženje broji 54 člana, 40 vinarija i 14 vinogradara, obrađuje se više od 360 hektara vinograda od koji se spravljaju od vina sa geografskim porijeklom do sortnih i stonih vina.

Predsjednik Područne privredne komore Goran Račić rekao je tokom obraćanja prisutnima da je Šumadija region koji je idealan za proizvodnju vina, te da postoji tradicija.

"Mi u Republici Srpskoj imamo u okviru Privredne komore Udruženje vinara Republike Srpske, dosta smo radili proteklih godina, uspjeli smo da usaglasimo Zakon o vinu i vinarstvu na nivou BiH koji bi trebao biti uskoro usvojen. To je rezultat našeg dugogodišnjeg rada sa svim vinarima i nastojimo da u svakom momentu promovišemo našu domaću vinarsku industriju", rekao je Račić.

On je rekao da je Hercegovina poznata kao vinarski kraj, dodavši da i okolina Banjaluke ima dosta dobrih i kvalitetnih proizvođača vina koji su na nekim od najprestižnijih evropskih sajmova dobili veoma zapažene nagrade.

Račić je naveo da je na neki način dogovoreno potpisivanje sporazuma o saradnji između vinara Republike Srpske sa Udruženjem vinara iz Šumadije, te da bi bilo zadovostvo da 7. decembra na Festivalu domaćih vina, rakije i hrane vinari iz Šumadije budu gosti i da se tada upriliči i potpisivanje tog sporazuma.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić rekao je da je vinogradarski i vinski sektor veoma važan sa 40 vinarija i više od 96 ukupno registrovanih subjekata u registru jakih alkoholnih pića i vinarija.

"Sa proizvodnjom vina od otprilike dva miliona litara mislim da imamo dobru tendenciju i rast. Možda nekad nije bila tradicija na ovim prostorima da se toliko konzumira vino, ali marljivim radom Privredne komore i Ministarstva poljoprivrede i kompletne Vlade uspjeli smo značajno da podignemo i kapacitete i broj registrovanih vinarija", rekao je Lalić.

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović izjavio je da je karavan šumadijskih vina obišao i predstavio vina u nekoliko gradova iz okruženja - Tivtu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a da je posljednja stanica u ovoj godini Banjaluka.

Popović je istakao da je Šumadija ozbiljna vinska regija i da će njeno predstavljanje biti nastavljeno.

Promociji je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

IZVOR: SRNA