Drugi poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava - EU PROLOCAL

06.04.2017


Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH, u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal program – objavljuje drugi poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu bespovrantih sredstava.

EU ProLocal Program ima za cilj poboljšati konkurentnost odabranih poslovnih lokacija i njihovih malih i srednjih poduzeća. Uvažavajući značaj lokalne samouprave za razvoj privatnog sektora, Program podstiče partnersko upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem podržavajući dijalog između javnog i privatnog sektora. Osim toga, Program podržava odabrane partnerske opštine da pružaju usluge koje su u skladu sa potrebama privatnog sektora.

Shodno ovome, Program izdvaja sredstva u ukupnom iznosu od 1.955.830,00 KM (1.000.000,00 EUR) za razvojna partnerstva za projekte usmjerene na:

  • jačanje upravljačkih kapaciteta opština za ekonomski oporavak i razvoj na osnovu uvođenja relevantnih instrumenata, lokalizacije Akta u malom biznisu, kao i međuopštinske saradnje kao multiplikatora postojećih dobrih praksi;
  • jačanje saradnje između javnog i privatnog sektora pri sprovođenju mjera ekonomskog oporavka i privrednog razvoja na osnovu partnerstava za promociju inovacija i javno-privatnog dijaloga.

Sve aktivnosti koje će se finansirati ovim sredstvima trebaju ostvariti efekat u sljedećim opštinama: 

  • Lokalitet 1: Derventa, Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši, Prijedor, Prnjavor i Srbac;
  • Lokalitet 2: Brčko, Gračanica, Teslić, Tešanj, Zenica i Žepče;
  • Lokalitet 3: Grude, Jablanica, Konjic, Ljubuški, Posušje, Prozor-Rama, Široki Brijeg;

Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u skladu s uputama koje se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se zajedno sa drugim dokumentima iz aplikacijskog paketa može preuzeti sa web-stranice Programa: www.eu-prolocal.ba .

Informativne sesije će biti organizovane prema sljedećem rasporedu:

  • 20/04/2017 - Doboj, hotel „Park“, s početkom u 13:00 sati;
  • 21/04/2017 - Banja Luka, hotel „Bosna“, s početkom  u 10:00 sati;
  • 24/04/2017 - Široki Brijeg, hotel „Park“, s početkom u 11:00 sati.

Kvalifikovani i zainteresovani aplikanti su pozvani da dostave svoje prijave, uključujući i propratnu dokumentaciju, najkasnije 26. maja 2017. godine do 16:00 sati po lokalnom vremenu, na sljedeću adresu:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

EU ProLocal Program

Splitska 6, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina