Poljska delegacija, na čelu sa Predsjednikom Privredne komore Bjalistok, u posjeti privrednim društvima

03.08.2017


Naši partneri iz Privredne komore Bjalistok, na čelu sa predsjednikom, Vitold Karčevski obišli su privredna društva naše regije. Obzirom da je poseban interes iskazan za prerađivačku i prehrambenu industriju, te proizvodnju poljoprivrednih mašina i priključaka obišli su privredna društva iz tih sektora.

Prilikom posjete kompanijama „MI Trivas“ d.o.o. Prnjavor i „Natura Vita“, delegacija iz Poljske je upoznata sa kapacitetima i procesom proizvodnje, nabavkom sirovine, kao i plasmanom gotovih proizvoda. Nakon razmijenjenih informacija, sa rukovodstvom „MI Trivas“ dogovoreno je da se pripremi i dostavi kompletna specifikacija potreba za sirovinom: vrste mesa, količine, kvaliteta, kao i hemijske i mikrobiološke parametre kako bi se ušlo u dalje pregovore o ozbiljnijoj saradnji. Ponuđena je i mogućnost dobijanja povoljnije cijene uvoza sirovina od strane samo jednog dobavljača iz Poljske.

U privrednom društvu „Natura Vita“, koje se bavi proizvodnjom mesnih prerađevina, a nakon sagledanih kapaciteta i tehnološke opremljenosti, partneri iz Poljske su ponudili uslove i načine modernizacije proizvodnje ovom preduzeću kao i povoljnije uslove nabavke sirovina.

U privrednom društvu „Novi Jelšingrad“ a.d. Banjaluka rukovodstvo je upoznato sa proizvodnim mogućnostima i postoji zainteresovanost sa obe strane da se krene u proizvodnju poljoprivredne mehanizacije.

U „Žitoproduktu“ d.o.o. Banjaluka, koji je trenutno u fazi proširenja kapaciteta, razgovaralo se o mogućnosti ostvarenja saradnje sa dobavljačima iz Poljske za rekonstrukciju opreme i izgradnju mješaonica stočne hrane uz obezbjeđenje povoljnih evropskih i poljskih izvora finansiranja kroz određene projekte.

Prilikom obilaska preduzeća „Levita Nova“ iz Gradiške, koje posjeduje objekat i zastarjele kapacitete za preradu mesa, posjećena je farma tova junadi gdje je istaknut problem nabavke muške teladi za daljnji tov, za koji su partneri iz Poljske dali prijedlog za rješenje nabavke sa farmi iz Poljske.