Posjeta Bjalistoku, Poljska

12.04.2017


Dana 03.04.2017. predsjednik Područne privredne komore Goran Račić posjetio je Podlasku oblast u Poljskoj. Domaćini posjete bili su ambasador BIH u Poljskoj nj.e. Duško Kovačević i konzul BIH g. Stanislav Lunievski koji je direktor i vlasnik kompanije ”ASTWA” Bijalistok. Prvog dana posjetili su kompaniju ”ASTWA” koja se bavi prikupljanjem komunalnog otpada i reciklaže u Podlaskoj oblasti.

Drugog dana posjede nj.e. ambasador Kovačević i predsjednik Račić primljeni su u Podlaskom Vojvodstvu. Prvi čovjek Vojvodstva g. Bogdan Paszkovski zahvalio se na posjeti i upoznao je sa našu delegaciju sa privrednom situacijom i iskustvima u procesima pridruživanja EU i korištenjem evropskih fondova. Predsjednik Goran Račić je upoznao vojvodu Paszkovskog o privrednim kretanjima u Republici Srpskoj, najvažnijim investicijama, uslovima poslovanja, najznačajnijim privrednim resursima i drugim pitanjima bitnim za naš privredni ambijent. Tom prilikom je pozvao Vojvodu da posjeti Republiku Srpsku zajedno sa delegacijom privrednika iz Podlaske oblasti u junu ove godine.

Nakon posjete Vojvodstvu naša delegacija je posjetila Podolski maršalat i razgovarala sa zamjenikom maršala g. Stefanom Krajevskim. Tom prilikom predsjednik Račić je upoznao g. Krajevskog sa obimom spoljnotrgovinske razmjene između Poljske i Republike Srpske. Konstatovano je da postojeći obim nije odraz mogućnosti koje postoje i da trebamo zajedno uložiti napore i ohrabriti privrednike za povećanje razmene kako po obimu tako i po strukturi.

Nakon prijema u Podlaskom Vojvodstvu i Maršalatu, konzul BIH Stanislav Lunievski je upriličio posjetu ambasadoru Dušku Kovačeviću i predsjedniku Goranu Račiću kompaniji ’’Mlekovita’’ i sastanak sa predsjednikom kompanije Dariusom Sapinskim. Radi se o kompaniji koja dnevno preradi oko 6 miliona litara mlijeka, ima 16 fabrika, oko 800 proizvoda u asortimanu u Poljskoj i izvozu u preko 70 zemalja.

G. Sapinski koji je na čelu Mlekovite preko 30 godina je pokazao interes da posjeti Republiku Srpsku u drugoj polovini maja i da sa resornim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva razgovara u mogućnostima ulaganja u RS, s obzirom na postojeće poreske zakone i niske troškove poslovanja.