Susreti privrednika Srbije i Srpske u Vranju, Novom Sadu i Subotici

22.09.2017


U okviru manifestacije ''Dani Srpske u Srbiji'' dana 18.09.2017. godine, Vranje je po prvi put ove godine bilo domaćin privrednicima iz Republike Srpske. Manifestacija se realizuje u Srbiji petu godinu za redom, a cilj je uspostavljanje privredne i turističke saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske. U sklopu posjete Vranju prezentovani su potencijali grada Vranja, kao i potencijali Republike Srpske. Manifestacija ''Dani Srpske u Srbiji'' otvorena je 15. septembra u Beogradu, a do 21. septembra Republika Srpska je, u ukupno 20 gradova i opština Srbije predstavila svoju privredu, kulturu, nauku, umjetnost i sport. Delegacija iz Republike Srpske posjetila je privredna društva ,,Simpo“ i ,,Alfa Plam“, gdje se upoznala sa procesom proizvodnje i asortimanom ova dva vranjska privredna kolektiva.

Privrednu delegaciju iz Republike Srpske činili su: predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, predsjednik Regionalne privredne komore  Leskovac  Goran Jović, direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović,  direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović, kao i 10-ak privrednika iz Republike Srpske. Poslovni susreti u Vranju  završeni su diskusijom o mogućnostima saradnje kroz prezentaciju proizvoda između Republike Srbije i Republike Srpske. Ovom prilikom  zaključeno je da je postoji mnogo prostora za produbljivanje saradnje u privredi.

U okviru već pomenute manifestacije, privredni susreti su, 19.09.2017. godine održani u Novom Sadu. Tom prilikom je istaknuto da su susreti privrednika nastavak saradnje koju privredne komore imaju iz prethodnih godina i da je ovo odlična prilika da se unaprijede privredni odnosi,  jer su ekonomski prosperitet i stabilnost od velike važnosti. Nakon protokolarnog dijela održani su B2B razgovori između 25 privrednika sa područja Banjaluke i Južnobačkog upravnog okruga.

Sastanku u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad prisustvovali su: predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić i 15-ak privrednika iz Republike Srpske.

Treći privredni susreti  u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", održani su u  Regionalnoj privrednoj komori Subotica 20.09.2017. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici privrednih društava iz Republike Srpske, predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Područne privredne komore Banja Luke i direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Delegaciju Republike Srpske predvodio je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, a cilj sastanka bio je da se privrednici Republike Srbije i Republike Srpske upoznaju i uspostave saradnju. Predsjednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović rekao je da mu je čast što i ove godine može da ugosti, kako je istakao, prijatelje iz Republike Srpske. Sa delegacijom Republike Srpske, bilo je  i nekoliko predstavnika preduzeća iz Banja Luke, Teslića i Prnjavora, kako bi predstavili privredne potencijale Republike Srpske, te uspostavili i proširili saradnju sa privrednicima iz ovog regiona.

Srbija u Republiku Srpsku najviže izvozi poljoprivredno-prehrambene proizvode, dok uvozi električnu energiju, stari papir i druge prerađivačke proizvode. Nakon plenarne sjednice i bilateralnih razgovora privrednika, delegacija Republike Srpske obišla je fabriku "Sever" u Subotici.