Delegacija Srpske posjetila Pudong - finansijski centar Azije

09.11.2023


U nastavku posjete NR Kini, delegacija zvaničnika iz Republike Srpske koju predvodi potpredsjednik Vlade i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, a koja boravi u Šangaju na 6. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu, posjetila je danas poslovnu zonu u distriktu Pudong, finansijskom centru Azije.

- Sa zamjenikom gradonačelnika Pudong distrikta u Šangaju gospodinom Jan Čaom razgovarano je o mogućnostima predstavljanja naših proizvoda na kineskom tržištu, kao i razvoju e-trgovine zasnovano na znanjima i iskustvima koja imaju u ovoj izuzetno razvijenoj regiji - ističe se u saopštenju.

Pudong je za 32 godine postojanja ovog distrikta uvećao svoj bruto društveni proizvod za više od 200 puta, što dovoljno govori o ekonomskom rastu ovog dijela NR Kine.

- Posebna čast nam je ukazana ponudom za podršku za organizaciju paviljona Republike Srpske na narednom Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu, te podrška za izlaganje proizvoda iz Republike Srpske u zoni slobodne trgovine Pudonga. To je odlična prilika za naše privrednike za plasiranje proizvoda iz Republike Srpske na kinesko tržište - poručio je Šeranić nakon sastanka.

Prilikom obilaska zone slobodne trgovine zbog mogućnosti budućeg predstavljanja proizvoda iz Republike Srpske zadovoljstvo je izrazio i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

- Sa današnjih sastanaka odlazimo bogatiji za dragocjena iskustva i nova saznanja koja ćemo svakako implementirati u razne oblasti poslovanja u Republici Srpskoj - izjavio je  Klokić.

Delegacija iz Republike Srpske posjetila je i ostrvo vještačke inteligencije u okviru industrijsko-tehnološkog parka Džangjiang u kojem su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijim tehnologijama današnjice, između ostalog i u oblasti zdravstva i biomedicine.

Delegacija iz Republike Srpske boravi u višednevnoj je posjeti u Narodnoj Republici Kini gdje se održavaju sastanci sa predstavnicima kineskih kompanija, te predstavljanje infrastrukturnih projekata koji se već realizuju u saradnji sa kineskim partnerima, kao i mogućnosti za buduću saradnju.

U delegaciji zvaničnika iz Republike Srpske su i ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva finansija u Vladi Republike Srpske, te lokalnih zajednica i javnih preduzeća. U Šangaju boravi i delegacija Privredne komore Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Komore Perom Ćorićem.

Podsjećamo, 6. Kineski međunarodni uvozni sajam, koji se održava u Šangaju od 5. do 10. novembra, je najveći ovog tipa u NR Kini, gdje učestvuju brojni visoki zvaničnici iz NR Kine i svijeta i oko 3.500 kompanija iz 140 zemalja, u organizaciji Vlade Narodne Republike Kine i Kineskog međunarodnog uvozno-izvoznog biroa.

IZVOR: RTRS