Generalni konzul Republike Srbije razgovarao sa privrednicima prijedorske regije

07.06.2017


Generalni konzulat Republike Srbije u Banja Luci i Područna privredna komora Banja Luka – kancelarija u Prijedoru, organizovali su sastanak sa privrednicima 1.06.2017. godine u Poslovnom centru Prijedor. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kao i predstavnici Agencije za ekonomski razvoju grada Prijedora PREDA PD.

Prisutnima su putem prezentacija predstavljeni podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske i Republike Srbije kao i privredni potencijali grada Prijedora sa naglaskom na postojećim investicijama i aktuelnim podacima o poslovanju privrede grada Prijedora. Nakon obraćanja generalnog konzula Republike Srbije, Vladimira Nikolića,  uslijedila je diskusija i otvoren razgovor sa privrednicima na teme:

  • Nastup na tržištu Srbije
  • Investicije Srbija/Republika Srpska – BiH
  • Udruživanje preduzeća iz Republike Srpske i Srbije radi nastupa na treća tržišta.

Sastanku su prisustvovali privrednici iz drvopreađivačke industrije (Grossist d.o.o. Prijedor; Agroflora d.o.o. Kozarska Dubica; Masterwood d.o.o. Prijedor; Gavranović d.o.o. Prijedor; Prozori Potkozarje Prijedor; Stolarija Vujičić Prijedor), metalske (Bosnamontaža a.d. Prijedor)  i prehrambene industrije (Prijedorčanka a.d. Prijedor).

Privredna društva koja posluju sa partnerima iz Srbije, iskoristila su ovaj sastanak da delegiraju pitanja koja ukazuju na postojanje određenih problema: nepriznavanje licenci iz Republike Srpskeod strane institucija Republike Srbije; procedure prelaska granice za gabaritne mašine (dizalice) koje privredna društva iz Republike Srpske koriste kao sredstvo za rad prilikom obavljanja poslova na teritoriji Republike Srbije kao i problem sa zadržavanjem robe na graničnim prelazima (prevoz voća koje usljed zadržavanja brzo kalira).

Preduzeća iz drvne industrije su predstavila svoje proizvodne programe i kapacitete i izrazile zainteresovanost da se uključe u zajednički projekat koji bi ponudio saradnju preduzeća iz Republike Srpske i Srbije u proizvodnji drvenih kuća za treća tržišta (Italija, Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kosovo i Metohija i dr).

Nakon sastanka, generalni konzul Vladimir Nikolić i konzul Radoslav Ilić posjetili su privredno društvo Grossist d.o.o. Prijedor.