Održan seminar u Područnoj privrednoj komori Banjaluka – Propisi o vremenu vožnje i odmora mobilnih radnika i upotrebi tahografa

19.10.2022


Centar za stručno osposobljavanje i usavršavanje u drumskom prevozu RICO TRAINING CENTRE održao je, u četvrtak, 13.10.2022. godine, u prostorijama novoformiranog partnerskog centra PODRUČNE PRIVREDNE KOMORE BANJA LUKA, stručni Informativni seminar Propisi o vremenu vožnje i odmora mobilnih radnika i upotrebi tahografa. U sklopu predavanja govorilo se i o primeni softvera za obradu podataka sa digitalnog tahografa i kartice vozača uz analizu izveštaja, a posebno su bile zanimljive analize primera iz prakse.

ULOGA POTVRDE O AKTIVNOSTIMA VOZAČA

Seminar je zvanično otvorio direktor RICO TRAINING CENTRE dr Božo Ilić, dok su predmetne teme vodili predavač i ekspert Branko Vukobratović za oblast primene propisa o vremenu vožnje i odmora u drumskom saobraćaju i tahografima i prof. dr Pavle Gladović saradnik u RICO TRAINING CENTRE u okviru Sektora – Projekti, strategije i istraživanja.

Vukobratović je prilikom izlaganja posebno naglasio važnost upotrebe Potvrde o aktivnostima vozača.

– U pitanju je potvrda koju izdaje prevoznik za period dok vozač nije upravljao vozilom. Potvrdu treba koristiti u trenutku kada na tahografu postoji upitnik, što označava vreme koje vozač nije znao da opravda. Potvrda mora da sadrži sve ono što je naznačeno u rešenju (godišnji odmor, slobodni dani, bolovanje…)

OBUKA NA TAHOGRAFIMA

U pripremnoj fazi seminara, instaliran je najnoviji softver Tachospeed koji funkcioniše u skladu sa regulativom 561/2006, AETR sporazumom i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Instalacija je izuzetno jednostavna, a softver je raspoloživ na više jezika. Tokom seminara realizovana je Obuka za rad na Tachospeed softveru inovativnog kvaliteta koji je u službi preuzimanja, čuvanja podataka, brze i detaljne analize podataka sa tahograf listića, digitalnih tahografa i kartica vozača. Podsećamo da su prevoznici dužni da obezbede da se listići analognog tahografa i podaci sa kartica vozača i digitalnog tahografa redovno obrađuju na mesečnom nivou i arhiviraju.

PROBLEMI IZ PRAKSE

U sklopu analize primera iz realne prakse imali smo učesnika koji ispravno vodi evidenciju rada svojih vozača bez većih poteškoća. S druge strane među prisutnima je bio i učesnik koji je govorio o izazovima sa kojima se susreće pri preuzimanju podataka sa tahografa. Naime, kamioni nisu uvek u istom mestu, već u inostranstvu, pa je fizički nemoguće da u zakonskom okviru preuzme podatke.

Shodno navedenim izazovima, Vukobratović je u ime RICO TRAINING CENTRE naglasio da sve firme koje se bave prevozom, odgovorna lica, inspektori i dr. mogu da se obrate za svaku vrstu stručne pomoći i podrške u svim nedoumicama u vezi sa Zakonom o radnom vremenu mobilnih radnika i njihovim odmorima, kao i sa problemima u delu prekršaja.

U radu ovog seminara učestvovali su predstavnici državnih institucija i privrednih društava iz banjalučke regije: Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Inspektorata Republike Srpske, Pošte Srpske, Automoto saveza Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, „Knez petrol“ doo Banja Luka, „Kozaraputevi“ doo Banja Luka, „Integral inženjering“ AD Banja Luka, „NELT“ doo BiH, „ELNOS BL“ doo Banja Luka, „TVEK“ doo Banja Luka, „GUMA M“ doo BiH, „Logistic express“ doo BiH, „Termoelektro“ BiH.

EDUKACIJA U PARTNERSKOM CENTRU

Novoformirani regionalni partnerski centar nastao kao rezultat poslovne saradnje Rico Training Centre Beograd sa Područnom privrednom komorom Banja Luka, zvanično je otpočeo sa radom 12.10.2022. godine. Saradnja je uspostavljena u cilju vršenja edukacije i pružanja stručnih konsultantskih usluga iz oblasti saobraćaja, transporta i bezbednosti.

POZIVAMO sve zainteresovane privredne subjekte koji žele da ostvare uslužno vođenje evidencije radnog vremena mobilnih radnika, da se obrate PARTNERSKOM CENTRU u Područnoj privrednoj komori Banja Luka.

Kontakt osoba u Komori je Snježana Timarac

Fiksni telefon: +387 51 493 111

Mobilni telefon: +387 66 960 449 ili na

Email: snjezanat@bl.komorars.ba

ZNANJE ČINI RAZLIKU!