Počeo peti Јahorina ekonomski forum

26.04.2022


Na Jahorini je danas otvoren peti “Jahorina ekonomski forum” tokom kojeg će glavna tema rasprave biti globalni ekonomski izazovi i prilike.

Predsjednik Skupštine Udruženja “Ekonomski forum” Goran Račić ocijenio je u obraćanju tokom otvaranja da je veliki odziv na Forum, nakon dvije godine pauze zbog pandemije virusa korona, dokaz da je izrastao u prepoznatljiv poslovni događaj, te da se na prethodna četiri skupa došlo do značajnih spoznaja o mogućim načinima rješavanja aktuelnih problema iz ekonomije.

Račić je konstatovao da je, nakon pandemije, rat u Ukrajini izazvao nove ekonomske probleme u trenutku kada je prethodna godina završena sa rastom industrijske proizvodnje sa više od 12 odsto, rastom BDP-a po tromjesečjima od 2,1 odsto i šest odsto većom stopom rasta izvoza u odnosu na uvoz.

“Izvoz je rastao po stopi od 30,5 odsto, a uvoz po stopi od 24,8 odsto. Pokrivenost izvoza uvozom bila je 79,4 odsto. Onda je došlo do ratnih sukoba u Ukrajini”, naveo je Račić.

On je rekao da najnovija kriza suočava sa novim ekonomskim i političkim rizicima, te istakao da su mjere Vlade Republike Srpske u periodu krize izazvane virusom korona dale svrsishodne rezultate.

“Rat u Ukrajini osim bezbjedonosne prijetnje predstavlja najveću geopolitičku krizu u posljednje vrijeme. Mnogi ekonomisti upozoravaju da slijedi period pada ekonomske aktivnosti uz visoku stopu inflacije. Sve to, uz neizdrživo visoke cijene energenata i prekinute lance snabdijevanja i nedostatak sirovina”, istakao je Račić i dodao da sve to prijeti da prouzrokuje krah svjetske ekonomije.

On kaže da je svjetski dug mnogo veći od svjetskog BDP-a, te da su u opticaju velike količine odštampanog novca kojima su i EU i SAD pokušale da saniraju kovid krizu.

Račić je napomenuo da će na dvodnevnom “Jahorina ekonomskm forumu” panelisti pokušati naći adekvatne odgovore za novonastalu krizu, kao moguće mehanizme za saniranje posljedica.

Račić je rekao da je u međuvremenu realizovano dosta zaključaka sa prethodnih foruma.

Na Forumu će kroz panele biti zastupljene i regionalne teme kao što su “Otvoreni Balkan”, regionalna saradnja, te jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, najavili su organizatori.

Forumu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i premijer Repubilke Srpske Radovan Višković, te ministri u Vladi Srpske.

Premijer Višković je pozdravljajući sve prisutne naglasio da je neophodno kreirati mjere kako bi građani preživjeli trenutnu situaciju.

Dodik je na otvaranju Foruma kazao da je svijet danas u neredu, te da nema uspješne i stabilne ekonomije bez stabilne političke situacije.

“Drago mi je što je ovaj Forum preživio pandemiju i što se ponovo okupljamo ovdje kao dokaz da su zaključci koji su doneseni na ranije održanim forumima bili životni i veoma korisni za vlast. Tema je pažljivo i dobro izabrana i odražava upravo ono što treba da naučimo. Svi se slažu da je svijet danas u neredu. Takođe svi znamo da nema uspješne i stabilne ekonomije bez stabilne političke situacije”, naveo je Dodik.

Danas, prvog dana Foruma, predviđena je diskusija u okviru sedam panela, dok će i sutra, drugog dana, učesnici voditi raspravu u okviru još sedam panela.

“Jahorina ekonomski forum” održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH, a okuplja između 400 i 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja

Izvor: SRNA