Područna privredna komora organizuje Okrugli sto „Registar poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske“ u saradnji sa Ministarstvom finansija

18.05.2018


Okrugli sto „Registar poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske“ će biti održan 22. maja 2018. godine u 11 sati u Područnoj privrednoj komori Banja Luka.

Zakonom o poreskom sistemu Republike Srpske (Sl. gl. RS 62/17) uspostavljen je Registar poreskih i neporeskih davanja, koji vodi Ministarstvo finansija Srpske, a koji predstavlja pregled svih pojedinačnih vrsta poreskih i neporeskih davanja.

Uspostavljanjem Registra realizovan je dugogodišnji zahtjev Privredne komore, ali još uvijek nedostaje analiza opterećenja koja bi ukazala na moguće rasterećenje privrede. Registar poreskih i neporeskih davanja obuhvata i namete koje Privredna komora ocjenjuje kao parafiskalne, kao što su naknade (za vode, šume, požar, ambalažu i ambalažni otpad, prirodne nesreće, puteve, kontrolu namirnica, korišćenje zemljišta, izdavanje rješenja, upisi u registre, isticanje reklama, uređenje građevinskog zemljišta...), takse (za isticanje firme, kontrolu kvaliteta, kontrolu pri uvozu/izvozu...), komunalne naknade, naknade regulatora i drugih institucija na tržištu kapitala, posebna republička taksa itd.

Početni Registar vodi Ministarstvo finansija, a objavljen je na internet stranici Ministarstva. Sve zainteresovane strane mogu dostaviti primjedbe na Početni registar.

Kroz rad okruglog stola učesnici će dati doprinos izgradnji Registra kako bi se dobila najkvalitetnija podloga za naredne aktivnosti analize sadržaja Registra u cilju ukidanja ili smanjenja neopravdanih parafiskalnih nameta. Na ovaj način će biti postignuti sveobuhvatni i dugoročni pozitivni efekti ne samo u privredi i budžetima raznih nivoa vlasti, već i sa aspekta bolje uređenosti društvene zajednice, zaštite životne sredine i usmjeravanja sredstava u opštekorisne funkcije. Pored Ministarstva finansija i ostalih ministarstava, agencija i institucija Srpske, okruglom stolu će prisustvovati USAID, privrednici, akademska zajednica, te predstavnici lokalnih uprava.

Svi zainteresovani mogu svoje prisustvo prijaviti na 051 215 987 ili kabinet@bl.komorars.ba najkasnije do 21. maja 2018.

Početni registar poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske