Posjeta Opštini Gradiška i sastanak sa privrednicima

09.06.2017


U okviru redovne komorske aktivnosti posjete opštinama na području Komore Banja Luka i sastancima sa privrednicima, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Goran Račić sa saradnicima posjetio je, 7. juna 2017. godine, Opštinu Gradiška gdje je održan sastanak sa predstavnicima lokalne uprave Opštine Gradiška i privrednicima.

Sastanku su prisutvovali predstavnici šest privrednih društava iz različitih grana privrede: „Milenkovac“ d.o.o, „Tikt manufaktura“ d.o.o, „Rapić“ d.o.o, „Bor“ d.o.o, „Gradid inženjering“ d.o.o. i „Tapetarija Matić“ d.o.o.

Cilj sastanka je jačanje saradnje Komore i Opštine, kao i sagledavanje problematike poslovanja privrede, kroz direktan razgovor sa njenim predstavnicima iz različitih sektora.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Goran Račić, prisutne je informisao o preduzetim komorskim aktivnostima u cilju stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta i istakao da će prioreti i u narednom periodu biti usmjereni na fiskalna i parafiskalna rasterećenja privrede, reforma evidencije Zavoda za zapošljavanje u smislu skidanja sa evidencije lica koja nisu aktivni tražioci posla, kao i svi zakoni koji bi uredili privredni ambijent.

Predsjednik Račić je informisao predstavnike lokalne zajednice o započetim pregovorima sa poljskim investitorima, zainteresovanim za investiranje u Republiku Srpsku u oblasti mljekarske industrije (proizvodnja sira) i proizvodnju dijelova za traktore, te istakao da je područje opštine Gradiška izuzetno povoljna investiciona lokacija.

Zamjenik načelnika Opštine, gospodin Ognjen Žmirić, istakao je da je Opština spremna sve svoje resurse usmjeriti prema privredi u cilju privlačenja domaćih i stranih investitora. Za ulaganje u infrastrukturu agroindustrijske zone u Novoj Topoli, Opština Gradiška je u budžetu ove godine izdvojila 2 miliona i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Neki od problema koje su privrednici istakli u svom poslovanju, a za čije rješavanje očekuju pomoć Komore su: zastupljenost domaćih proizvoda u marketima, brendiranje proizvoda, pristup povoljnijim kreditnim sredstvima. Drvoprerađivači su istakli problem sirovine, gdje se predlaže da prioritet za raspodjelu drvnih sortimenata treba da budu privredna društva koja se bave višom fazom prerade drveta. Privrednici su iskazali potrebu za pomoć Komore u pripremi i pisanju projekata.