PPK BL partner na projektu EcoInn - Interreg Danube Transnational Programme

18.03.2017


InterregU prvom pozivu Interreg Dunavskog transnacionalnog program, za realizaciju od strane donatora su odobrena 54 projekta. Među tim projektima je i projekat EcoInn - Eco-innovatively connected Danube Region, kojeg vodi i implementira Slovački centar za nauku i tehničke informacije. Budžet projekta iznosi 2.435.534,45 Eur i trajaće 30 mjeseci – od 1.12.2016. do 31.5.2019. Pored vodećeg partnera, u projektu učestvuje 12 partnera i 3 saradnika i to iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Jedan od partnera na projektu je i Područna privredna komora Banja Luka čiji će zadatak biti da učestvuje u 5 od 7 radnih paketa.

Opšti cilj projekta je jačanje saradnje inovacionih aktera u oblasti eko-inovacija s posebnim naglaskom na razvoj i primjenu eko-tehnologija u Dunavskom regionu. Razvojem platforme, alata i mreža glavni inovacioni igrači, kao što su inovatori, naučni centri, industrija, MSP, investitori, javnost i donosioci odluka, će biti okupljeni na jednom mjestu. Jače veze između lokalnih inovacionih akteri će olakšati transnacionalni inovacioni ekosistem. Rezultati projekta će donijeti korist za cijelo društvo, jer će biti razvijene eko-inovacije zasnovane na konkretnim društvenim i ekološkim potrebama te će biti ostvarene prakse orijentisane prema eko-tehnologijama spremnim za njihovu primjenu. MSP će imati koristi od dostupnih rješenja jer njihovi kapaciteti i resursi za eko-inovacije mogu biti ograničeni.

Specifični ciljevi projekta su:

  1. Razvoj specifičnih alata i metoda za saradnju u polju eko-inovacija
  2. Povećanje usklađenosti između potražnje proizvodnog sektora i ponude istraživačkih institucija s ciljem implementacije primjenjivog istraživanja okrenutog okolišu i ekologiji
  3. Spajanje aktera u polju eko-inovacija i povećanje saradnje predstavnika inovacionog ekosistema sa onima koji podržavaju različite tipove poslovanja

Rezultat projekta

Glavni rezultat projekta će biti unapređeni uslovi za saradnju između inovacionih aktera te samim tim i generisanje i razvoj eko-inovacija baziranih na društvenim i potrebama okruženja. Predstavljanjem pametnih rješenja za okupljanje ključnih igrača inovacionog ekosistema, biće kreirano inovativnije i više ekološki prihvatljivo međuregionalno okruženje. Takođe, biće podržana i saradnja između istraživačkih institucija i privatnog sektora. Biće povećano povezivanje tražilaca kapitala za eko-inovacije i onima koji posjeduju kapital. Biće generisane prakse orijentisane eko-tehnologijama koje su spremne za upotrebu. Biće podržan takođe i prenos znanja u oblasti istraživanja i razvoja eko-inovacija u dunavskoj regiji.

Više informacija o projektu kao i o samom programu Interreg Danube Transnational Programme možete pronaći na
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/ecoinn-danube
http://www.interreg-danube.eu/