Projekti za unapređenje tržišta hartija od vrijednosti

29.12.2022


Banjalučka berza će u narednoj godini s ciljem unapređenja tržišta dužničkih hartija od vrijednosti realizovati projekte u vezi sa opštinskim trezorskim zapisima i drugi kojim bi se građanima obezbijedio otvoreni obveznički fond kojim bi upravljao neki od institucionalnih investitora.

"Ideja je da se opštinama omogući lakši prisup tržištu novca, gdje se emisija obavlja relativno brzo i da se u roku od dva dana mogu dobiti sredstva na račun i gdje su kamatne stope manje nego na drugim tržištima", rekao je direktor Banjalučke berze Milan Božić novinarima u Banjaluci.

On je za otvoreni obveznički fond naveo da je ideja da se može pod povoljnim uslovima ulagati u obveznice koje su trenutno zanimljive na tržištu jer nose kamatu od pet-šest odsto.

"Tako bi se građanima otvorio jedan novi kanal štednje koji bio bio atraktivan u poređenju sa drugim oblicima ulaganja, a, s druge strane, bi loklanim zajednicama i Republici omogućio prisup dugoročnim sredstvima koja bi mogla da idu u investicije", istakao je Božić, dodajući da je to jedan novi instrument koji bi bio transparentan i likvidan.

On je naglasio da bi građani putem tog instrumenta imali veće prinose nego na oročenu štednju.

Govoreći o rezultatima Banjalučke berze u ovoj godini, Božić je naveo da je ovogodišnji promet 679 miliona KM i veći je za 79 odsto nego lani, te da predstavlja treći promet po obimu tokom njenog postojanja.

"Ovo poslovanje je rezultat većih aktivnosti na tržištu obveznica. Najveće učešće u našem prometu je primarno tržište obveznica koje čini oko 77 odsto od ukupnog obima trgovanja", naveo je Božić.

Prema njegovim rječima, tržište akcija je, nakon niza godina stagniranja, u određenom stepenu poraslo, kao i da je, pojedinačno gledano, najveći promet od nešto više od 15 miliona KM ostvareno trgovanjem akcijama "Telekoma Srpske".

Božić je naveo da je u sprovedenim multilateralnim kompenzacijama u ovoj godini kompenzovano 75,44 miliona KM.

IZVOR: SRNA