Što prije regulisati oblast lobiranja u Republici Srpskoj

11.10.2023


Neophodno je donijeti zakon o lobiranju, ali i da se javnosti približi kakve sve povlastice od toga može imati Srpska, istaknuto je na početku okruglog stola na temu “Lobiranje, izazovi i perspektive” koji je se održava u organizaciji Područne privredne komore Banjaluka i „BLC Banjaluka College“.

Učesnici skupa stava su da, ukoliko težimo evropskim integracijama, moramo prihvatiti nova načela, procedure i pravila ponašanja.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da su oni još 2011. godine kroz projekat “Net” koji je finansiran iz evropskih pristupnih sredstava zajedno sa komorama iz BiH i EU kao zaključak prema Vladi Srpske uputili inicijativu da se donese zakonska regulativa koja bi regulisala oblast lobiranja.

- Oblast lobiranja u EU je već duži niz godina regulisana i postoji više od 15.000 lobista u Briselu i koji obavljaju  ovu funkciju. Još 2013. godine u Vladi Srpske pokrenuta je bila inicijativa da se donese zakon o lobiranju došli smo do nacrta, ali je bilo podijeljeno mišljenje javnosti, pa je nacrt zakona iz procedure povučen – rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, danas dolazimo u situaciju da nam je neophodan zakon o lobiranju koji bi uredio tu oblast.

- Okupili smo predstavnike izvršne vlasti, akademske zajednice i  privrede i hoćemo da  dođemo do konkretnih rješenja da li nam je potreban ili ne, te da li ćemo ponovo podleći pod pritiskom javnosti, koja ne zna određene pojedinosti ili zakonski urediti ovu oblast - rekao je Račić te dodao je da će se kroz okrugle stolove približiti ova tematika javnosti i u ostalim gradovima Srpske.

Ministar finansija u Vladi Srpske Zora Vidović kazala je da je lobiranje stara profesija još od rimskog doba, a sada je to u Evropi legalan i legitiman proces a BiH  koja ima ambiciju da bude član EU trebala bi ovu oblast zakonski reguliše.

- U legalnim tokovima ovu oblast trebamo urediti ne samo zbog EU, nego zbog sebe, zato što lobiranje ima jako velike benefite u svim oblasti do  privrede do društvenih. Potrebno je da se donese zakon da se ta oblast uredi, a on se sam po sebi neće riješiti. Prije tog zakona ili u toku same izrade veliki je posao na ljudima od struke da približe građanima šta je lobiranje. Sada je percepcija kod ljudi da je to korupcija a u suštini treba da spriječi korupciju – rekla je Vidovićeva, te dodala da je potrebno što više da se skrene javnosti pažnja šta je zaista lobiranje.

Ministar za evropske integracije i međunardonu saradnju RS Zlatan Klokić dodao  je da lobiranje može imati značaj uticaj ne samo na društveno - političke aktivnosti već i na privredu i privlačenje stranih investicija.

- Ovu oblast potrebno je urediti u Srpskoj. Kada govorimo o lobiranju lobističkih kuća koje Srpska „ima“ u inostranstvu, konkretno u SAD-u. to su advokatske kuće koje služe za zaštitu interesa Republike Srpske u smislu poštovanja međunarodnog prava i da ugovori koje ima Srpska sa njima nalaze se u Javnom registru Ministarstva finansija SAD i dostupni su svima - rekao je Klokić.

GLASSRPSKE