Додијељен сертификат ПКРС - пројекат „ЈАЧАЊЕ ИЗВОЗНИХ КАПАЦИТЕТА МСП МЕТАЛСКОГ СЕКТОРА“

17.05.2017


На свечаној церемонији додјеле бесповратних средстава коју је организовао  Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit( GiZ) GmbH, у оквиру заједничког програма Европске уније и Њемачке владе за подршку локалној самоуправи и економском развоју у БиХ - EU ProLocal,

Привредној комори Републике Српске је додијељен цертификат о гранту за реализацију пројекта „ЈАЧАЊЕ ИЗВОЗНИХ КАПАЦИТЕТА МСП МЕТАЛСКОГ СЕКТОРА“.

Привредна  комора РС је носилац пројекта,  а партерни у пројекту су  Подручна привредна комора Бања Лука те привредна друштва Металац МБМ д.о.о. из Дервенте, Вендом д.о.о. из Лакташа и Елкер д.о.о. из Љубије.

Циљ пројекта је јачање конкурентности малих и средњих предузећа (МСП) у металској индустрији. Пројектом је предвиђено креирање стандардизованог сета услуга  за подршку извозу  са  циљем  осигурања  континуиране подршке за извоз.  У оквиру пројекта планиране су активности  оспособљавања предузећа за наступ на ино тржишту, увођење и сертификација стандарда квалитета, посјета специјализованим сајмова и успостављање пословне сарадње са одабраним партнерима. 

На церемонији која је уприличена у Зеници је присуствовао Њ.Е. амбасадор Lars-Gunnar Wigemark, шеф ЕУ Делегације у БиХ, Њ.Е. Christiane Hohmann, амбасадорица Савезне Републике Њемачке у БиХ, представници Министарства вањске трговине и економских односа БиХ, Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Федералног министарства развоја, предузетништва и обрта, као и добитници грантова. У оквиру овог позива ће бити подржано 49 предузећа кроз директне грантове као и 42 предузећа и институције кроз 8 развојних партнерстава.