ПКРС: Уредбу о враћању цијена на претходни ниво ставити ван снаге

18.03.2020


Привредна комора Републике Српске доставила је данас предсједнику Владе Републике Српске, Радовану Вишковићу, иницијативу за стављање ван снаге Уредбе о враћању цијена на претходни ниво, којом је прописана мјера непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске.

Овом Уредбом, коју је донијела Влада Републике Српске, за поједине производе прописује се  враћање цијена на претходни ниво које су затечене у промету и важиле на дан 05.03.2020. године.

Наиме, на основу информација које смо добили од трговинских предузећа, а која се баве малопродајом прехрамбених производа, замрзавање продајне цијене на ниво од 05.03.2020. проузроковаће несташицу једног дијела производа у наредним данима. Број таквих производа ће се повећавати уколико наведена Уредба остане у примјени.

Разлог за то је чињеница да су набавне цијене за велики број производа порасле у периоду од 5. марта до данас. Због тога, добављачи ових роба неће снабдијевати трговинске ланце испод своје набавне цијене.

Чињеница је да Република Српска увози већину прехрамбених производа, као и да домаћи произвођачи увозе репроматеријал за производњу, те је у складу са наведеним неминовно очекивати да ће се набавне и производне цијене за све више артикала повећавати. То ће за посљедицу имати да велики број артикала неће бити доступан за набавку у трговинским ланцима, те да ће се десити озбиљни поремећаји у понуди према крајњим купцима.

У циљу превазилажења наведеног проблема, предлажемо измјену Уредбе о ограничењу маржи у промету робе у правцу допуне члана 2. Уредбе и проширења листе производа на које се иста примјењује са производима који су обухваћени Уредбом о враћању цијена на претходни ниво, као и да се обезбиједи строга контрола њене примјене.

Због предупређења евентуалних посљедица примјене Уредбе о враћању цијена на претходни ниво неопходно је хитно предузети мјере за рјешавање овог проблема.