Презентација генералног система повластица (ГСП)

31.05.2019


У просторијама Подручне привредне коморе Бања лука, 29.05.2019. године одржана је презентација Канцеларије трговинског представника Сједињених Америчких Држава (УСТР) о Генералном систему повластица (ГСП).

Генерални систем повластица је програм дизајниран за унапређење привредног раста у земљама у развоју пружањем повлаштеног бесцаринског увоза у САД за више од 4.800 производа из 129 земаља. БиХ се налази на листи земаља којима су додјељене повластице, те на тај начин предузећа могу користити предности и повлаштени царински третман при извозу својих производа и приликом пословања са америчким партнерима. Овим се унапрјеђује приступ тржишту САД-а, обезбјеђујући бесцарински третман за скоро 3.500 производа из Босне и Херцеговине (БиХ). ГСП одобрен до децембра 2020. године.

Више информација на: https://ustr.gov/issue-areas/trade-development/preference-programs/generalized-system-preference-gsp

Како провјерити да ли је одредјени производ обухваћен ГСП програмом на: https://hts.usitc.gov

За детаљније информације о производима провјерите на:  https://dataweb.usitc.gov/tariff/database

Презентацији, коју је организовала Привредна комора Републике Српске, присуствовали су представници привредних друштава, Министарства трговине и туризма Републике Српске, организација за подршку пословања, асистент за економска питања Споменко Гузијан, директор Канцеларије представника затрговину из Вашингтона Силвија Савич и директор Програма Генералног система повластица Лорен Гамаш.