Република Српска на Сајму завичаја у Новом Саду

07.06.2019


У Новом Саду је одржан "Сајам завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу", на којем су присуствовали привредници из Републике Српске на челу са предсједницима Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бања Лука, Борком Ђурићем и Гораном Рачићем. 

Основни циљ сајма, на којем је учествовало 40 компанија из Војводине и 25 из Републике Српске, јесте умрежавање привредника, али и представљање културних и туристичких добара.

На тематској конференција на тему привредне сарадње АП Војводине – Републике Српске, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да треба наћи начин да се сруше све оне баријере које стоје на путу већих пословних успјеха, бољих резултата, вишег степена сарадње Републике Српске и Републике Србије.

Податке о спољнотрговинској размјени између Српске и Србије, као и друге важне информације о домаћој привреди, представио је предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић у презентацији „Република Српска, Ваш пословни партнер“.

На Пословном форуму у оквиру Сајма, присутнима се обратио и предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, а примјере добре праксе пословања на обје територије презентовали су привредници Републике Српске и Републике Србије.

Пословном форуму присуствовала је и министрица трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач и шеф Представништва Републике Републике Српске Млађен Цицовић, у својству изасланика предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

На Сајму, али и у Влади АП Војводина на састанку са предсједником Покрајинске владе Игором Мировићем, био је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске. Том приликом, потписан је Анекс протокола о сарадњи Војводине и Републике Српске, уз констатацију да је сарадња питање од националног интереса. Овом приликом господин Вишковић је захвалио руководству Србије за подршку Српској у реализацији различитих инфраструктурних пројеката, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Он је нагласио да је Пословни форум АП Војводина-Република Српска, којем је присуствовао, прилика да се привредни субјекти Српске и Србије повежу, заједно раде и наступају на европским тржиштима. Такође, позвао је привреднике из Србије који већ послују у БиХ, али и на подручју Федерације БиХ, да сједишта својих компанија преселе или врате на територију Српске јер, како је рекао, више од 80 процената своје робе пласирају на тржишту Републике.

На сајму се представила и Туристичка организација Српске и то на заједничком штанду са Туристичом организацијом Војводине, што представља наставак успјешног спровођења активности потписаног Споразума о сарадњи. Директорица Туристичке организације Војводине Наташа Павловић и директорица Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић на тематској конференцији су представиле туристичке потенцијале Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске.