Уручене донације Добротворног удружења ПРИВРЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14.06.2019


Добротворно удружење "Привредник Републике Српске" уручило је данас 11 рачунара даровитим ученицима слабијег имовног стања које је донирала Покрајинска Влада и Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима из Новог Сада

Као најава будућих активности Удружења, циљ данашњег догађаја јесте промоција отвореног јавног Конкурс за пријем прве генерације питомаца и штићеника у ДУ „ПРИВРЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ за школску 2019/2020. годину, а данашњем скупу су присуствовали потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило, а као домаћини, присутни су били и Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука, Горан Рачић који је уједно и предсједник Добротворног удружења “ПРИВРЕДНИК РЕПУЛИКЕ СРПСКЕ”.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изразио је задовољство што је дио ове племените активности. "Доброчинство и добротворство је укоријењено у српском народу кроз саму његову историју, а свако је то и финасијска помоћ даровитој и талентованој дјеци, што је препознато и кроз рад Добротворног друштва `Привредник Српске`", рекао је Рајчевић новинарима.

Предсједник ДУ "Привредник Републике Српске" Горан Рачић рекао је да ово удружење има за циљ да талентованој дјеци слабијег имовинског стања омогући школовање, те да се заједно креира боља и успјешнија будућност у Републици Српској. Он је напоменуо да је ово удружење почетком маја расписало јавни позив за пријем прве генерације потомаца и штићеника, који ће бити стипендисти Удружења, а који ће бити отворен до 28. јуна. "Позивам све младе и талентоване људе који испуњавају услове, а то је да су одлични ученици, те да у средњој школи имају просјек 4,8 и више, а на факултетима девет и више, да се пријаве и да уђу у процес рангирања и вредновања", рекао је Рачић, Он је навео да је рад Удружења почео прошле године, те да ће ово бити прва генерација стипендиста. "Сљедеће седмице ћемо усвојити и правилник у вези са износом сипендија јер смо утврдили да ће ученици који се школују у мјесту које није њихово мјесто боравка имати нешто веће стипендије од ученика који се школују у свом мјесту", истакао је Рачић. Он је додао да ће ове године бити између 60 и 100 стипендиста, те да очекује да ће наредних година тај број бити и већи.

Потпредсједник Покрајинске владе Војводине Ђорђе Миличевић рекао је да се ове активности спроводе с циљем развијања и конкретизовања сарадње између влада покрајине Војводине и Републике Српске. "Трудимо се да Споразум о сарадњи потписан 2017. године не остане мртво слово на папиру, него да га реализујемо конкретним чиновима, који говре о тесним везама Србије и Српске", 

Рачунаре су данас добили: Божана Ђукић из Рибника, Љиљана Мисирача из Новог Града, Шицар Здравка из Крупе на Уни, Јелена Керкез и Анђела Дукић из општине Петровац –Дринић, Бановић Дијана из Кнежева, Невена Вукобрат из Козарске Дубице, Предраг Лукић из Костајнице, Давид Рољић из Мркоњић Града, Станар Николина из Оштре Луке и Станковић Драган из Котор Вароша.