Комора традиционално промовисала домаће производе поводом свјетског дана хране

17.10.2017


Привредна комора Републике Српске данас је традиционално, поводом Свјетског дана хране, а у оквиру пројекта „Наше је боље“, организовала промоцију домаћих производа.

На платоу испред Музичког павиљона „Стакленац“ у бањалучком парку Петар Кочић, своје производе представило је 17 произвођача из Српске.

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић поручила је да грађани куповином домаћих производа доприносе укупном развоју Српске.

– Куповином домаћих производа грађани могу знатно да подрже домаће произвођаче, али и доприносе очувању радних мјеста и пуњењу фондова, доприносе јачању и развоју Српске – рекла је Драгица Ристић  и нагласила да је веома важно фокусирати се на производњу хране, што је један од стратешких циљева Републике Српске, која има има простора да производи више хране и да је што мање увози у будућности.

Подсјетила је да Привредна комора Српске од 2009. године реализује пројекат „Наше је боље“ ради додатног промовисања домаћих производа, те подизања свијести грађана о значају куповине домаћих производа.

Према њеним ријечима, постоји напредак и расте учешће пољопривредне производње у укупном друштвеном производу, а грађани све више траже препознатљив квалитет домаћег поријекла и здраву храну.

– Када смо почињали са кампањом имали смо свега 24 одсто покривеност домаћих производа извозом, а тај проценат је у овој години прешао 41 одсто. То, наравно, није довољно, желимо да буде много више. Српска има повољне агроеколошке услове, географски положај, климатске услове и расположивост пољопривредног земљишта по глави становника од 0,70 хектара, што је завидан ресурс – истакла је Драгица Ристић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да Министарство подржава пројекат „Наше је боље“ и доношењем нових законских аката, реализацијом закона и правилника, наводећи да је ове године усвојен нови Закон о храни.

Пашалић је нагласио да се издавају и додатна средства за пољопривредне произвођаче који су стимулисани да производе више домаће хране.

– Биланс увоза и извоза хране није повољан за Републику Српску, међутим у посљедњих неколико година биљежимо позитивне трендове, тако да се ситуација побољшава, али морамо више радити на томе – рекао је Пашалић, напомињући да су у свему томе кључни фактор купци, који би у свакој прилици требало да предност дају домаћем производу.

Начелник Одјељења за привреду у бањалучкој Градској управи Раденко Комљеновић рекао је да се мора дати предност домаћем производу.

– Тако ћемо јести здраву и квалитетну храну, али и подржати даљи развој пољопривредне производње. Бањалука даје одређену подршку пројектима у пољопривреди. Ове године смо имали и једну линију сертифицирања и брендирања производа и са тим ћемо наставити – нагласио је Комљеновић и позвао пољопривреднике да се за подршку развоју пољопривреде обрате Градској управи.

Директор и суоснивач Занатске пиваре „Горштак“ из Јакуповаца Никола Галић рекао је да је свака промоција добродошла, те изразио очекивање да ће купци препознати квалитет њихових производа.

Он је рекао и да је производња врло захтјевна, истичући да је квалитет производа мањих пивара далеко изнад стандардне индустријске понуде.

„Горштак“ мјесечно производи до 2.000 литара пива, а њихови производи већ се могу наћи у продајним ланцима „Тропик“ и „Мој маркет“.

Руководилац продаје у винарији „Јунгић“ Милош Бабић каже да је промоција домаћих производа веома битна, те да подстиче већу производњу.

Извор: ПКРС