Након иницијативе привредника, Управа за индиректно опорезивање измијенила Упутство за промет гаса за домаћинство

23.02.2018


Још једна иницијатива Групације и Одбора за промет нафтом и нафтним дериватима уродила је плодом!

Након што је Одбор за промет нафтом и нафтним дериватима на Другој сједници донио закључак да буде креирана Иницијатива за измјену Упутства за промет ТНГ-ом, те је она путем Групације за промет нафтом и нафтним дериватима и послана према УИО БиХ, ова институција је уважила захтјеве привредника и измијенила услове за промет ТНГ-ом.

Први и највећи захтјев привредника био је да се јасније дефинише појам „крајњи корисник“, због чијег нејасног одређења је пријетила чак и ситуација у којој би дошло до несташице гаса за домаћинство на тржишту.

-У циљу потпуног појашњења примјене Измјена и допуна Закона о акцизама, Управа је донијела допуну Обавијести за продају плина у боцама за домаћинства без обрачуна путарине. Допуна обавијести о поступању увозника и дистрибутера нафте, нафтних деривата и плина у БиХ односи се на јасније појашњење појма крајњег корисника, гдје су прецизније дефинисани услови под којима се може вршити промет плина у БиХ без плаћања путарине – саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Такође, дистрибутери су у Иницијативи затражили и да се произвођачима и увозницима омогући да продају ТНГ-а за индустрију и домаћинство другим дистрибутерима ТНГ-а који су дужни водити евиденцију о продаји крајњим корисницима на начин како је УИО прописала, а што инспекторима омогућује квалитетну контролу токова овог енергента.

Трећи захтјев дистрибутера односио се на потребу да из Изјаве о увозу ТНГ-а буде уклоњен дио који онемогућује увознике да даље продају овај енергент пунионицама и дистрибутерима, што је такође уважено.