Подићи свијест пољопривредника о осигурању

16.06.2017


Подизање свијести пољопривредника о осигурању и свим предностима осигурања пољопривреде, циље је округлог стола „Осигурање у пољопривреди“, који је данас, у организацији USAID/Sweden FARMA II p

ројекта и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, одржан у Подручној привредној комори Бања Лука.

Савјетник министра пољопривреде Српске, Гордана Роквић, истакла је да ово министарство потенцира тему осигурања због тога што је пољопривреда дјелатност која је изложена разним ризицима, нарочито од елементарних непогода.
– Свједоци смо да је утицај временских прилика посљедњих година постао све екстремнији, умањује вриједност производње, наноси директне и индиректне губитке – нагласила је Роквићева.
Влада Српске, како је навела, настоји да надокнади штету од елементарних непогода, али да није у прилици да санира све посљедице, због чега су пољопривредни произвођачи упућени на осигуравајуће куће.
– Нажалост, евиденције показују да проценат кориштења тих услуга апсолутно не задовољава потребе пољопривреде када је ријеч о ризицима, нити задовољава потребе пољопривредних произвођача када је ријеч о санацији посљедица – додала је Роквићева.
Станија Дивљак из „Дунав осигурања“ Бањалука казала је да је осигурање усјева и плодова један од најризичнијих видова осигурања, који је веома мало заступљен у овом осигуравајућем друштву.
– Мало је људи заинтересовано за овај вид осигурања због слабо развијене свијести код пољопривредних произвођача и економског стања у друштву – каже Дивљакова.
С друге стране, директор „Агроимпекса“ из Бањалуке Никола Вукелић рекао је да је имао лоше искуство са једном осигуравајућом кућом јер је, непажњом, осигурао воћњак од пожара, грома и поплаве, док су из осигурања били искључени мраз и лед.
– Не постоји осигурање које жели да вам осигура воћњак од мраза и леда у Републици Српској, док таква осигурања постоје у Словенији и Хрватској – истакао је Вукелић.