Академија лидерства за жене и Друга конференција женског предузетништва

04.10.2018


Академија лидерства за жене одржана је од 26. до 28. септембра 2018. године у Подручној привредној комори у Бањој Луци.

Академију је организовао Савјет за женско предузетништво ППК Бањалука уз финансијску подршку компаније Елта-Кабел д.о.о. која је препознала значај женског предузетништва и овим пружила подршку пословним женама и женском предузетништву у Републици Српској. Предузетнице су добиле шансу да на Академији учествују по повољним условима, што су оне и искористиле и одазвале се у великом броју.

Циљ Академије лидерства за жене је да се, кроз учење и дружење, жене предузетнице оснаже, да упознају различите стилове лидерства, да унаприједе знања из области комуникације, презентације, руковођења и стратешког управљања и кроз примјену стечених знања постану успјешне лидерке у својој радној средини и друштву. Њихова комуникација током и након Академије, те оцјене које су дале за едукацију и постигнути сертификат су потврда да је Академија постигла свој циљ а да су оне добиле оно што су и очекивале од ове обуке, да  на својим пословима и задацима постану сигурније и самосвјесније а самим тим и успјешније.

Ова, по ријечима учесница изузетна обука, трајала је три дана, а завршила се учешћем на Другој конференцији женског предузетништва у Републици Српској гдје је уприличена и свечана додјела сертификата учесницама Академије. Предавач на Академији била је Ивана Маловић, бизнис тренерица и консултантица, ИД Фактора из Подгорице која је и на Конференцији одржала предавање на тему Мотивација и лидерство.

Друга Конференција предузетништва жена у Републици Српској

Потреба усвајања Стратегије развоја предузетништва жена у Републици Српској и заједнички рад на оставрењу њених циљева, један је од закључака друге конференције женског предузетништва у Републици Српској „Жене у пословном свијету“, која је одржана 28.09.2018. године у просторијама Привредне коморе РС.

На конференцији, којој је присуствовало више од 120 предузетница из земаља региона, закључено је и да је неопходно залагање за унапређење услова пословања и система подршке женама предузетницама, додатно усавршавање кроз програме обуке и тренинге, промоција, јачање и умрежавање предузентица с циљем међусобног повезивања и успјешне сарадње. Такође, неопходна је и сарадња са међународним донаторима, као и подршка партнерских институција, како би допринијели јачању предузетништва жена и у Републици Српској, али и у региону.

Прије почетка конференције, директор Привредне коморе Републике Српске, Драгица Ристић, рекла је новинарима да је циљ конференције промовисање женског предузетништва, охрабривање будућих и постојећих жена предузетника за нове пројекте, те унапређење сарадње размјеном искустава.

Нагласила је да Српска већ биљежи напредак када је ријеч о женском предузетништву и да жене чине трећину власника или сувласника привредних друштава и предузетничких радњи.

– Кад се гледа по структури привредних друштава гдје су жене запослене и гдје су предузетнице, видљиво је да у свим секторима привреде има жена предузетника и на руководећим положајима од самосталних радњи до металске индустрије – навела је Драгица Ристић.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Српска посвећена идеји женског предузетништва, што је видљиво у Стратегији развоја женског предузетништва за период 2018-2021. година којом је одређен и циљ већег укључења жена у ову област.

– Стратегијом коју је усвојила Влада Српске жели се постићи и развој конкурентности и дјелатности у којима се жене ангажују, као и подстицање на мотивацију и јачање оних сектора у којима до сада жене нису биле у обиму у којем процјењујемо да би могле бити укључене – рекао је Ђокић новинарима.

Ђокић је истакао да је Република Српска мјесто гдје се жене промовишу не само у предузетништу, него и у обављању важних друштвених и државних послова.

– Познато је колико је жена у Влади Српске, у институцијама, на мјестима руководилаца великих система, на позицијама гдје жене аутономно одлучују, а битно је и промовисање жена и у политичком сегменту – навео је Ђокић.

Након уводних обраћања, одржано је предавање, односно мотивациони говор којим је модерирала Ане Синдик из ЕУ ПроЛоцал-а, ГИЗ, а о „лидерству и мотивацији“ говорила је Ивана Маловић из Подгорице, док је о теми „без проблема до рјешења“ причала Ивана Радић из Загреба.

У другом дијелу одржана је и панел дискусија „Искуства жена предузетница у РС и региону“, на којем су своја искуства представиле Бранка Ратковић из „Сwисслион Индустрије алата Требиње“, Александра Максимовска из „Максимовски&Цо“ Подгорица, Александра Царвалхо из „Мереора“ Загреб и Љиљана Матковић из „Екотима“ Лозница.

Послије пленарног дијела, у оквиру Европске мреже предузетништва, одржани су и билатерални сусрети предузетница из региона.

Конференцију су организовали Министарство индустрије, енергетике и рударства, Привредна комора Српске, Подручна привредна комора Бањалука и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа.