Актуелне теме на семинарима за јединице локалне управе

24.12.2018


„Бесповратна средства ЕУ и како их добити“, 13.12.2018.

Као што је и планирано у оквиру пројекта КООПЛокал, 13. децембра 2018. године, у просторијама Подручне привредне коморе Бања Лука, одржан је још један семинар за запослене у јединицама локалне управе са врло актуелном темом „Бесповратна средства ЕУ и како их добити“. Учествовало је једанаест полазника из осам локалних управа, а учесници су добили свеобухватну слику о могућностима добијања бесповратних средстава из фондова ЕУ доступних БиХ. Нагласак је на општим принципима, а не на специфичним програмима.

Предавање је подијељено у три модула. У првом модулу, намјера је приказати политичку основу и циљеве Европске уније због којих су и успостављени програми финансирања. Основа модула јесте презентација Еуропе2020 стратегије као полазног и најважнијег документа ЕУ.

Другим модулом показане су различите методологије за писање пројектних приједлога, али је нагласак био на основним појмовима везаних за пројектни менаџмент без обзира на коју се методологију примјењује, а с посебним акцентом на терминологију ЕУ. С тим у вези, као практичан примјер обрађено је стабло проблема, стабло циљева и матрица логичког оквира, затим, успостављање конзорцијума, проналажење партнера и друге појединости успјешног учешћа у програмима.

Креирање буџета је један од најзахтијевнијих елемената у писању пројектног приједлога чиме се бавио модул три. Непознавање типова трошкова и начина њиховог обрачуна и правдања доводе до проблема у реализацији пројекта и често кажњавања од стране донатора. Консултант је представио основну категоризацију трошкова у пројектима које финансира ЕУ, дат је примјер табеле буџета за ИПА пројекте и објашњени најчешћи проблеми у вези са правдањем средстава.

Био је ово веома користан семинар и полазници су изразили задовољство што су имали прилике да се упознају, како са општим циљевима, тако и конкретним програмима на која би могли аплицирати. У сваком тренутку могли су да постављају питања, а затим су оцијенили семинар и предавача са солидном оцјеном 3,81 од могућих 4.

Предавач је био Далибор Дрљача, запослен на Универзитету за пословне студије Бања Лука, дугогодишњи експерт на пољу реализације пројеката финансираним средствима Европске уније, односно Европске комисије.

„Јавно приватно партнерство као модел унапређења јавних услуга на нивоу ЈЛУ“, 14.12.2018.

Као што је и планирано у оквиру пројекта КООПЛокал, 14. децембра 2018. године, у просторијама Подручне привредне коморе Бања Лука, одржан је још један семинар за запослене у јединицама локалне управе на тему „Јавно приватно партнерство као модел унапређења јавних услуга на нивоу јединица локалне управе“. Учесници су стекли практична знања и шири ниво информација о појму и циљевима јавно приватног партнерства, како га остварити и које законске претпоставке се морају испоштовати.

И ово предавање подијељено је у три модула. Први модул обрадио је појам и циљеве јавно приватног партнерства, примјере пројеката и реалне могућности кориштења овог модела који могу бити реализовани.

Другим модулом представљен је законски оквир у Републици Српској уз навођење примјера из праксе на којима се могу видјети „грешке“ и „позитивне стране“ примјене овог модела.

У оквиру трећег модула, учесници су наводили примјере пројеката из своје локалне заједнице, финансираних примјеном модела јавно приватног партнерства.

Као што се и очекивало, полазници су изразили задовољство што су имали прилике да су упознају са конкретним примјерима, те законском регулативом изградње пројеката којом се регулише јавно приватно партнерство. У сваком тренутку могли су да постављају питања, а затим су оцијенили семинар и предавача са високом оцјеном 3,89 од могућих 4.

Предавач је била Дијана Ђаковић, дугогодишњи предавач на ову актуелну тему.

Пројекат “КООПЛокал - Јачање сарадње Привредне КОморе и ОПштина на пружању подршке економском развоју на ЛОКАЛном нивоу” финансира Европска унија у оквиру заједничког програма Европске уније и Владе Њемачке за локалну самоуправу и економски развој у БиХ – EU ProLocal. Укупна вриједност пројекта је 108.408,03 КМ од којих је Европска унија обезбиједила 86.726,43 КМ као дио подршке позитивном тренду опоравка од поплава из 2014. године кроз даље побољшање конкурентности малих и средњих предузећа. Пројекат траје од 1.12.2017. до 30.11.2018. Више о пројекту можете прочитати на www.bl.komorars.ba