Бања Лука Tech Summit

18.04.2018


У организацији WorldChicago, 12. и 13. априла, у Бањалуци, одржан је Бања Лука Tech Summit, чији је домаћин и партнер Подручна привредна комора Бања Лука. Остали партнери су Министарство иностраних послова САД-а, Америчка привредна комора у БиХ, Економски факултет Универзитета у Бањалуци, Центар за развој каријере, LANACO и Qlab отворени радни простор.

Овај догађај је угостио предаваче високог нивоа из свих дијелова свијета, а умјетност пословања, предузетничка мисао и вјештине за будућност, те будућност стварања паметних градова биле су тема Бања Лука Tech Summit-а. Циљна група догађаја били су представници технолошких компанија у БиХ и региону, представници релевантних институција свих нивоа власти у БиХ, представници организација које промовишу и проводе активности од интереса за локалне заједнице и које су фокусиране на економски развој и друштвену правду. Догађају је присуствовало преко стотину учесника.

Први дан, у просторијама Подручне привредне коморе Бања Лука, одржане су панел дискусије у три сесије.

Модератор прве панел дискусије, са темом „Умјетност стварања паметних градова“ била је Татјана Вучић, а остали учесници у панелу били су: Stejsi Mansker-Jang, ИТ Директор, Град  Чикаго, Den Hibler, професор на DePaul Универзитету у Чикагу, Игор Бојанић, Senior Information System Arhitekt, Lanaco, Бања Лука и Зденко Маринчић, извршни директор, X-logic, Загреб Хрватска.

Друга сесија са темом „Предузетничка свијест и способности за будућност“ окупила је представнике предузетничких центара из САД, универзитета из САД и БиХ, представнике реалног сектора и организација за подршку пословању. На сесији су учествовали Брус Лич извршни директор Колман предузетничког центра из Чикага, који је водио уводно предавање, Сара Кампер, са Nortvestern универзитета, Алмир Бадњевић, биотехнолошки предузетник, Фарис Зачина, оснивач Министарства програмирања, компаније из БиХ те Aiste Lehnam из ТИДЕА, Бања Лука.

Учесници и панелисти треће дискусије на тему “Умјетност као посао“ били су Скот Фетерс, Директор, 2112 Coworking Space из Чикага; Дајан Јаворац, оснивач и креативни директор МАНИА из Бањалуке; Тајана Дедић-Старовић (Artist at Camera), Visual Artist, Бањалука; Мурис Халиловиц, креативни дизајнер и оснивач, Бооквално & Лабораториум из Тузле.

Кроз интензиван дијалог, и учесници панела су дошли до многобројних закључака који ће помоћи свим учесницима самита да што боље схвате технолошки екосистем те на најбољи начин функционишу у њему.

Други дан самита је организован у предузећу Lanaco у Бања Луци, гдје су Almni програма WorldChicago имали прилику да кроз различите сесије развијају своје вјештине, те праве план даљих активности групе с циљем бољег организовања и дјеловања те веће промоције како Алумни групе тако и самог програма.

Циљ "Бања Лука Tech Summita" је био да се његује и развија амбијент за раст и развој предузетништва у региону Балкана.