Делегација Привредне коморе на састанку са премијером Вишковићем

16.11.2023


У просторијама Привредне коморе јуче је одржана прва посебна сједница Управног одбора Привредне коморе Републике Српске на којој се разматрао износ најниже плате у Републици Српској за 2024. годину. Састанку је присуствовао и члан Управног одбора ПКРС и предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, Горан Рачић.

Након посебне сједнице, делегација Привредне коморе Републике Српске предвођена предсједником ПКРС Пером Ћорићем састала се са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем, с којим је такође разговарала о приједлогу повећања најниже плате у РС на 1.050 КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да је важно да се и даље наставе разговори о износу најниже плате, те да би најбоље рјешење био договор између послодаваца и синдиката. Вишковић је истакао да се тренутно анализира стање и да ће се на основу добијених параметара и поступати. Премијер  је поновио да је кључни сегмент овог процеса договор између социјалних партнера, као и да ће Влада Републике Српске и даље пратити стање у окружењу, када је ова тематика у питању.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да анализе показују да привреда тренутно објективно не може поднијети увођење најниже плате од 1.050 КМ јер би због тога био затворен одређен број радних мјеста. Ћорић је рекао  да све у вези са најављеним повећавањем минималца требају свести у реалне оквире уз додатну анализу.

Важно је да видимо шта је све у структури најниже плате, те да аргументованим разговором о привреди идемо у правцу договора. Разговор са премијером и његовим сарадницима био је отворен и сматрам да ће се наћи неки компромис, рекао је Ћорић. Он је рекао да привреда у Српској у овом тренутку реално може да поднесе минималац од 750 КМ.

Упозорио је да ће се, уколико буде драстичног повећања минималца у Српској, доћи у позицију да се изједначе примања неквалификоване, квалификоване и висококвалификоване радне снаге, што би могло да изазове незадовољство радника који су квалификованији.

Састанку су присуствовали и министар финансија Зора Видовић и министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић.