Делегација Републике Српске на Форуму у Шангају

08.11.2023


Делегација Републике Српске, коју предводи потпредсједник Владе и министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић, борави у вишедневној посјети у Народној Републици Кини, на Кинеском међународном сајму за увоз и извоз у Шангају.

Република Српска била је почасни члан Форума за развој и сарадњу Кине и Европе одржан у оквиру сајма, што се показало као одлична прилика за представљање потенцијала за инвестирање у Српску која је отворена за јачање економске сарадње између двије земље.

Министар Шеранић позвао је партнере из Кине на разговоре и сарадњу са компанијама из Српске, те изразио наду да ће сарадња са Кином да се прошири и на локалне заједнице али и друге привредне субјекте у Републици Српској. Одржаће се и састанци са представницима кинеских компанија из области медицине и биомедицине, те менаџмента отпадних вода, а планиране су и посјете финансијским и трговинским центрима гдје ће такође бити представљено пословање и могућност инвестирања у Републику Српску.

У делегацији Српске је и министар трговине и туризма у Влади РС, Денис Шулић који је посебан акценат ставио на повољан географски положај, законодавни оквир који регулише статус страних инвеститора, те повољну пореску политику и цијену електричне енергије као факторе који Српску сврставају на мапу пожељних дестинација за инвестиције.

Предсједници Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бањалука, Перо Ћорић и Горан Рачић дио су привредне делегације која такође борави у Кини, а ту су још и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан, министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, као и представници Министарства саобраћаја и веза, Министарства финансија, те локалних заједница и јавних предузећа.

Делегација Српске ће посјетити градове Суџоу и Хангџоу, гдје ће имати прилику да разговара са представицима највећих компанија из ових регија.

На сајму, који ће трајати до 10. новембра, учествује више од 500 кинеских званичника и привредника и биће представљене нове технологије, производи и услуге, као и могућности пласирања на нова тржишта.